Pokretna bolnica – čeka se oprema. Gdje je nestala hitnost?

Pokretna bolnica – čeka se oprema. Gdje je nestala hitnost?

Neće biti dodatnih troškova montaže pokretne bolnice, tvrde u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske jer je ponuđač posla kupoprodajnim ugovorom obavezan da pokretnu bolnicu dovede u upotrebno stanje.

Bolnica koja je smještena u Zalužanima, u Banjaluci, i dalje je u fazi sklapanja a saznajemo spremna za upotrebu neće biti u narednih deset dana jer se do kraja sedmice očekuje da neophodna dokumentacija bude dostavljena Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine. Tek nakon toga slijedi carinjenje kompletne robe i opremanje pokretne bolnice. U Agenciji za lijekove su prije nekoliko dana potvrdili da od njih još nije traženo da odrade proceduru za opremu koja je stigla uz montažni objekat pokretne bolnice. U Vladi su tvrdili da je oprema spremna za montiranje.

Pokretna bolnica, inače, kupljena je zbog situacije sa virusom korona a vlast u Srpskoj je nabavku pravdala hitnom potrebom za takvim objektom zbog mogućeg povećanja broja pacijenata u Srpskoj. Naknadno je predsjednik Vlade Radovan Višković rekao da je bolnica nabavljena nakon njegovog razgovora sa prijateljem koji mu je rekao da je jedna takva bolnica spremna za isporuku iz Njemačke. Višković je, vjerovatno, razgovarao sa Slavenom Ristićem, većinskim vlasnikom Tehničkog remonta Bratunac i firme Global Balkan. Ristić je posvjedočio da je bolnicu kupio u Njemačkoj a da je bolnicu ustupio Republici Srpskoj.

Bolnica je kupljena bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Na taj način je obavljena većina javnih nabavki u Republici Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja a to je omogućila Vlada svojom odlukom krajem marta pod izgovorom hitnosti nabaki.

U Transparency internationalu BiH pitaju gdje je nestala hitnost nabavke u slučaju pokretne bolnice s obzirom da ona nije stavljena u funkciju za vijeme vanrednog stanja i najtežeg perioda sa virusom korona. Jasno je i da je, kada je Radovan Višković priznao da je bolnica kupljena nakon telefonskog razgovora i da mu je bolnicu preporučio prijatelj, nabavka izvršena neplanirano, pojašnjavaju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Bolnica je plaćena 4,2 miliona maraka sa PDV-om. Avionski prevoz u tri leta je plaćen dodatnih 379.431 KM.

 

(GERILA info)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS