Podnesena inicijativa za ocjenu ustavnosti uredaba sa zakonskom snagom

Podnesena inicijativa za ocjenu ustavnosti uredaba sa zakonskom snagom

Banjalučki advokati Aleksandar Jokić i Arsenije Baltić i advokatski pripravnik Đorđe Knežević predali su danas Ustavnom sudu RS Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti 19 uredaba sa zakonskom snagom koje su donesene za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Ove uredbe su, kaže Baltić za IZVOR, protivne odredbi člana 81. stav 1. Ustava RS koji je izmijenjen Amandmanom CIX i koji definiše kumulativne uslove za donošenje uredaba sa zakonskom snagom.

– Predmetnom odredbom, kao kumulativni uslovi za donošenje uredaba sa zakonskom snagom propisani su (1) da su institucije BiH proslasile ratno ili vanredno stanje i (2) da se Narodna skupština RS ne može sastati. Za vrijeme pandemije virusa „kovid-19“ institucije BiH nisu proglasile vanredno stanje – istakao je Baltić.

Uredbe sa zakonskom snagom se, prema Ustavu RS, mogu donositi samo ako je vanredno stanje proglašeno od strane institucija BiH. Činjenica da je NSRS proglasila vanredno stanje ne utiče, kaže Baltić, na činjenicu da to stanje nisu proglasile institucije BiH i samim tim tako proglašeno vanredno stanje ne može biti osnov za donošenje uredaba sa zakonskom snagom.

Narodna skupština RS se, nastavlja on, 28. marta sastala u Banjoj Luci i proglasila vanredno stanje. Podatak da se NSRS sastala tog datuma, da se situacija nakon toga nije mijenjala u Srpskoj, ukazuje na to da ne postoje objektivne okolnosti koje su onemogućavale sastajanje NSRS.

– To što je sama NSRS odlučila da ne želi da se sastaje u ovom periodu, nije ispunjenost uslova koji glasi „ako Narodna skupština ne može da se sastane“. Ovo je drugi kumulativni uslov da bi predsjednik RS mogao da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Kao što je očigledno, ti taj uslov nije ispunjen – istakao je Baltić.

izvor.ba

CATEGORIES
Share This

COMMENTS