“Pavgord“ nudi 90 miliona KM za otkup svih potraživanja FG “Birač“

“Pavgord“ nudi 90 miliona KM za otkup svih potraživanja FG “Birač“

Preduzeće „Pavgord“ iz Foče dostavio je Vladi Republike Srpske ponudu za otkup oko 45 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a ovo preduzeće spremno je da otkupi i preostala potraživanja povjerilaca, saznaje CAPITAL.

 

Potraživanja javnog sektora iznose oko 45 miliona KM, a ukupno priznata potraživanja iznose 90 miliona KM.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je za CAPITAL da su oni spremni da otkupe kompletna potraživanja i da isplate povjerioce u stoodstotnom iznosu.

Za sada su ponudu poslali na adresu Vlade i institucija RS koje imaju priznata potraživanja od FG „Birač“, a ukoliko dobiju pozitivan odgovor, otkup planiraju ponuditi i svim ostalim povjeriocima.

„Pokušaćemo da postignemo dogovor sa ostalim povjeriocima da otkupimo sva potraživanja jer ekipa koja je sada okupljena oko ’Alumine’ očigledno želi da ovakvo stanje ostane u nedogled. Mi to ne želimo i spremni smo da otkupimo sva potraživanja i da na taj način okončamo stečajni postupak“, rekao je Sajić i dodao da bi ponuda „Pavgorda“ trebalo bi da se nađe na jednoj od narednih sjednica Vlade.

„Pavgord“ je i ranije pokušavao da otkupi ova potraživanja nudeći duplo manju cifru, ali do prodaje nije došlo.

Podsjećamo, „Pavgord“ je još 2014. godine otkupio potraživanja litvanske Ukio banke od FG „Birač“ i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM, nakon čega su krenuli brojni sudski sporovi ove firme sa „FG Birač“ i „Aluminom“ preko koje pokušava da naplati sporna potraživanja of fabrike glinice.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

CATEGORIES
Share This