Ozvaničeni radovi: Kilometar košta 23 miliona KM

Ozvaničeni radovi: Kilometar košta 23 miliona KM

– Na lokaciji Garevac, kod Modriče održana je svečanost povodom početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje – Brčko. Kamen temeljac postavili su zvaničnici Srpske i kineski partneri.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svečanosti povodom početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje – Brčko rekao je da je ovo prvi korak na velikom putu koji se zove auto-put od Vukosavlja do Brčkog, Bijeljine, Srbije.

“Naš plan je da izgradimo i povežemo Banjaluku sa Bijeljinom i Srbijom, povezati Srpsku prema Zvorniku, Han Pijesku, Sokocu, Višegradu, Palama, a onda se spustuti prema Trebinju. Nećemo stati na njemu”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da “u teškim okolnostima nismo na stranu ostavili izgradnju ovakvih kapitalnih projekata”.

“Izgradnja auto-puta Vukosavlje – Brčko biće na dobrobit građana, lokalne zajednice i cijele Republike Srpske”, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković ističe da je svima poznato da 2006. nije bilo auto-puta u Republici Srpskoj, a da se danas gradi sa kineskim partnerima.

“U naredne tri godine i ovaj dio auto-puta bićemo u mogućnosti da stavimo na korištenje građanima Republike Srpske”, dodaje Višković.

Vršilac dužnosti ЈP Autoputevi Repubilke Srpske Slobodan Stanarević istakao je da Republika Srpska nije sama kada radi projekte.

Na 33 kilometra dugoj dionici riješeni su gotovo u potpunosti imovinsko-pravni odnosi tako da je učinjen veliki korak naprijed kako bi izvođač kineska državna kompanija počela sa radovima.

“Ovo je i za korporaciju iz Kine značajan projekat jer je prvi ovog tipa koji imaju u Republici Srpskoj”, rekao je predstavnik kineske državne kompanije Li Ping Šang.

“Ako Evropa zakaže, imamo Kinu i Rusiju”, dodao je Stanarević.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko biće duga 33 kilometra, a vrijednost radova je 650 miliona KM bez PDV-a.

Dionica auto-puta Vukosavlje – Brčko sastavni je dio budućeg auto-puta Banjaluka – Bijeljina – granica sa Srbijom, koji je kao prioritetni pravac definisan Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima preduzeća Autoputevi Republike Srpske, podsjećaju iz ovog preduzeća.

Ugovor o projektovanju, izgradnji i finansiranju potpisan je sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, kao najpovoljnijim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je sprovelo preduzeće Autoputevi Republike Srpske, prenose Nezavisne.

Međutim, zamjenik predsjednika SDS Milan Radović kaže da se radi o skupoj investiciji što najbolje pokazuje proračun da će jedan kilometar auto-puta na relaciji Vukosavlje – Brčko dostići cijenu od 23 miliona KM po kilometru, dok je vrijednost ugovora preko 760 miliona KM.

On napominje da će vlast potrošiti preko tri milijarde KM za samo investicije, koje je prethodnih najavila da ćerealizovati, naglašavajući da Vlada ne mari za to i da ne vodi računa o građanima.

“Sve vlade u okruženju rade na uštedama kako bi imale rezervu za neizvjesnu jesen i zimu koja dolazi”, kazao je Radović,

(BN)

CATEGORIES
Share This