Ovako izgleda jedinstveni obrazac platne liste u Srpskoj (FOTO)

Ovako izgleda jedinstveni obrazac platne liste u Srpskoj (FOTO)

U “Službenom glasniku ” objavljen je novi Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate i jedinstveni obrazac platne liste koji stupaju na snagu 11. marta. Ono što je najvažnije jeste da platna lista ima snagu izvršne sudske isprave.

Na taj način, svaki poslodavac u Republici Srpskoj ima obavezu da na jedinstvenom obrazcu platne liste iskaže sve elemente u vezi plate, naknade plate i ostalih primanja radnika. U slučaju da se neko od prava radnika ne bude ispoštovalo od strane poslodavaca, radnik ima pravo da traži direktnu sudsku naplatu potraživanja. Članovi Sindikata imaće svu stručnu pomoć od strane Saveza sindikata Republike Srpske, a poslodavac će snositi prekršajnu odgovornost – kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Obrazac platne liste, između ostalog, sadrži podatke o poslodavcu, radniku, časovima provedenim na radu, iznosu osnovne plate (koeficijent i cijena rada), bruto plati, neto plati, uvećanju plate po osnovu radnog staža, rada noću, prekovremenog rada, te ostalim primanjima radnika (topli obrok, prevoz) i sve druge potrebne elemente.

– Savez sindikata Republike Srpske je u posljednja dva mjeseca intenzivno radio na donošenju Pravilnika o sadržaju pismenog obračuna plate i obrazcu platne liste. Pored učešća u radu Radne grupe, održali smo, u više navrata, sastanke sa  predstavnicima Ministarstva rada RS, Ministarstva finansija RS, Poreske uprave Republike Srpske, Republičke inspekcije rada i Upravne inspekcije. Rezultat svih naših aktivnosti je novi Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate i jednistveni obrazac platne liste – navodi Stanković.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

U Savezu sindikata RS napominju da su plate i ostala primanja zaposlenih u obrazovanju, kulturi, policiji, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu trenutno regulisana Zakonom o platama i posebnim kolektivnim ugovorima, kojim je definisano da su naknade za topli obrok i regres sastavni dio plate.

– Savez sindikata Republike Srpske i granski sindikati već duži vremenski period u skladu sa Zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske koji smo mi predložili, rade na izdvajanju ovih naknada (topli obrok i regres) i dodaju na postojeće plate – navodi Stanković.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This