Otvorena nova zgrada Ustavnog suda Srpske

Otvorena nova zgrada Ustavnog suda Srpske

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik presijecanjem vrpce otvorili su danas u Banjaluci novu zgradu ove pravosudne institucije.

Svečanom otvaranju prisustvuju i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku čeka kritička analiza svega što se dešavalo u proteklih 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tome će biti važna uloga Ustavnog suda Republike Srpske.

– Ustavni poredak je devastiran i nije u skladu sa tim međunarodnim ugovorom. Ne smijemo ostati nijemi na pravno nasilje međunarodnog faktora – rekao je Dodik u obraćanju prisutnima na otvaranju nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske u Banjaluci.

 Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da ova institucija predstavlja odraz suverenosti, ali i državnosti Republike Srpske.

Selman je novinarima u Banjaluci rekao je da o značaju i ulozi Ustavnog suda najbolje govore njegove odluke.

– Otvaranje ove zgrade ima veliki značaj za institucionalno funkcionisanje Republike Srpske jer Ustavni sud kao četvrti stub vlasti, odraz je subjektiviteta, samostalnosti, suverenosti ali i državnosti Republike Srpske – rekao je Selman.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman i Dodik danas u presijecanjem vrpce otvorili u Banjaluci novu zgradu Ustavnog suda Srpske.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Izgradnja i opremanje objekta koštali su 8.583.000 KM, a bruto površina objekta je 3.776 metara kvadratnih.

(Srna   FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER)

CATEGORIES
Share This