Otkazan tender, Lanaco ostaje bez četiri miliona KM

Otkazan tender, Lanaco ostaje bez četiri miliona KM

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otkazalo je tender koji se odnosio na opremanje osnovnih škola IKT opremom i implementaciju bežične internet mreže u svim školama – faza I, koji je pokrenut krajem septembra ove godine, izvještava Indikator.ba.

Za posao vrijedan četiri miliona KM, jedini ponuđač koji je u predviđenom roku dostavio ponudu bila je kompanija Lanaco d.o.o. Banja Luka. No, nakon javnog otvaranja ponuda postupak izbora je zaustavljen, a javna nabavka je otkazana.

Projekat za koji su bila odobrena četiri miliona KM otkazan je zbog izmjena i dopuna prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Republike Srpske iz Budžeta u 2022. godini, kojima je njegova realizacija produžena i na 2023. godinu. Ukupan iznos za 2022. i 2023. ostaje 4 miliona KM, ali je iznos odobrenih sredstava za 2022. godinu smanjen na 500 hiljada KM.

Procentualno ovo je umanjenje sredstava za više od 80 posto, a s obzirom da odobrenih 500 hiljada KM nije dovoljno za realizaciju projekta, niti je moguće u toku nabavke smanjiti njihov obim, tender je otkazan.

– Ministarstvo prosvjete i kulture nikako nije moglo predvidjeti niti očekivati da će Vlada RS naknadno donijeti odluku kojom se smanjuje odobreni iznos za finansiranje projekta, obrazlažu iz Ministarstva svoju odluku te dodaju da je riječ o dokazivim razlozima za otkazivanje nabavke koji su izvan njihove kontrole.

(Indikator   Foto:Capital)

CATEGORIES
Share This