Orašanin tvrdi da Vlada Srpske povećava porez na dobit (FOTO)

Orašanin tvrdi da Vlada Srpske povećava porez na dobit (FOTO)

U istom danu kada se premijer Radovan Višković pohvalio pomoći privredi od 87 miliona KM kroz smanjenje zbirne stope doprinosa za 1,8 odsto, dočekalo nas je informacija da se porez na dobit povećava za tri procenta, poručila je Mirjana Orašanin, članica Glavnog odbora SDS

Ona kaže da i pored toga što se Vlada hvali povećanim prilivom u budžet, ipak ne pokazuje spremnost da se odrekne prihoda u korist privrede.

– S jedne strane smanjuju zbirnu stopu doprinosa, navodno zbog rasterećenja privrede, da bi isti dan privredi uveli novi namet od dodatnih tri procenta poreza na dobit. Ova „smanjenja“ i pomoć privredi će ustvari platiti privrednici koji ionako teško preživljavaju u godinama korone – pojašnjava ona.

Prema njenim riječima, dok se Vlada RS i javna preduzeća „ne odriču luksuza u vidu skupih softvera, helikoptera i hotela na Jahorini, od privrede očekuju da plaća njihovo bahaćenje“.

Upozorava da se povećanjem poreza na dobit gubi jedina komparativna prednost koju je Republika Srpska imala za privlačenje stranih investicija, a to je niska stopa poreza na dobit.

– Takođe, novim setom zakona oporezuje se i likvidaciona dobit što je još jedan teret za privrednu zajednicu – kaže Orašanin.

Podsjećamo, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, koga je Vlada Republike Srpske uputila u Narodnu skupštinu po hitnom postupku.

U članu 44. piše da se stopa od deset odsto mijenja u 13 odsto

SI

CATEGORIES
Share This