Od 15. januara doš deset novih lijekova na recept u Srpskoj

Od 15. januara doš deset novih lijekova na recept u Srpskoj

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. januara na recept će biti dostupno više novih lijekova koji su uvršteni na Listu lijekova koji se izdaju na recept FZO RS, poput lijekova za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i drugi.

To znači da je za lijekove sa Liste A dovoljno platiti samo participaciju, ukoliko niste oslobođeni ove obaveze, dok će lijekovi sa Liste B biti 50 odsto jeftiniji.

Iz FZO je saopšteno da je za ovu godinu planirano 61,5 miliona KM za lijekove na recept, odnosno oko milion KM više.

Podsjetimo, na prijedlog Komisije za lijekove, Upravni odbor Fonda usvojio je odluku da se na Listu A lijekova koji se izdaju na recept uvrste četiri nova lijeka, dok je na Listu B uvršteno šest novih lijekova. Tako će osiguranicima koji imaju akutnu fazu ulceroznog kolitisa na recept biti dostupan lijek ”mesalazin rektalna suspenzija”, koji je uvršten na Listu A. Lijek utiče na smanjenje akutnih napada, a samim tim i ljekarskih pregleda. Ovaj lijek je od ranije bio dostupan na Listi A, ali samo u obliku čepića i tableta.

Na ovu listu uvršten je i lijek ”teriparatid, rastvor za injekciju”, koji se koristi u liječenju teških formi osteoporoze. Osiguranicima će na Listi A biti dostupan i lijek ”levetiracetam, oralni rastvor”, koji se koristi u liječenju epilepsije. Ovaj lijek već postoji na Listi ali u obliku tablete i koriste ga odrasli pacijenti. Uvođenjem oralnog rastvora omogućena je primjena ove terapije i za djecu.

Na Listu A uvršten je i dijetetski preparat, odnosno hrana za posebne medicinske namjene (”Neocate”).

– Ovo je značajna olakšica za roditelje beba do navršenih 12 mjeseci života, koje imaju alergiju na proteine kravljeg mlijeka i višestruku intoleranciju na proteine hrane, koji su ovu hranu morali sami da kupuju. Upravo zbog čestih zahtjeva za refundaciju, a radi unapređenja dostupnosti, na prijedlog pedijatra ovu hranu biće moguće ubuduće dobiti na recept, bez plaćanja. Pored za odojčad, ovaj dijetetski preparat na recept će biti dostupan i za oboljele od Netertonovog sindroma. Takođe, kod enteralne hrane (Nutrini, Nutrini drink, Infantrini) koju koriste oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja, proširena je indikacija, te će se ovi preparati od polovine januara moći propisivati i oboljelima od mukopolisaharidoze tip 2 (Hanterov sindrom) – pojasnili su iz FZO RS.

Kada je u pitanju Lista B, između ostalih, uvršten je lijek ”mesalazin gastrorezistentne granule” za liječenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa. Na ovu listu uvršteni su i lijekovi koji se koriste u liječenju arterijske hipertenzije, i to ”enalapril, lerkanidipin”, ”amlodipin, valsartan” i ”amlodipin, hidrohlorotiazid, valsartan”. U pitanju su lijekovi koji predstavljaju savremenu i efikasnu terapiju, budući da jedna tableta u sebi sadrži dva, odnosno tri lijeka.

Od 15. januara i lijek ”ezetimib tablete” nalaziće se na Listi B, a on se koristi za sekundarnu prevenciju koronarne bolesti, kao i kod dijabetesa, hronične bubrežne insuficijencije, te kod prisustva implantata i graftova na srcu i krvim sudovima. Propisivaće se po preporuci kardiologa ili endokrinologa. Lijek ”tadalafil film tablete” moći će se propisivati pod indikacijom benigna hiperplazija prostate i to po preporuci urologa.

Od polovine januara lijek kojeg koriste oboljeli od cistične fibroze ”dornaza alfa rastvor za raspršivanje”, a kojeg nabavlja FZO RS, isporučivaće se i apotekama u mjestu prebivališta oboljelih. Naime, ovaj lijek je do sada bio dostupan samo u UKC RS, a kako roditelji sa oboljelom djecom ne bi morali putovati iz udaljenijih krajeva Srpske, omogućeno je da se ovaj lijek može podići i na recept u apoteci.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This