Nova poskupljenja u 2022.

Nova poskupljenja u 2022.

Uz struju, koju će privrednici u Republici Srpskoj plaćati više u 2022. godini na udaru su i građani, koji će veće svote novca morati izdvajati za brojne vrste proizvoda, ali i usluga, kao što su brašno, meso, voće i povrće, ali i taksi prevoz.

Nova godina donosi nova poskupljenja. U narednom periodu možemo očekivati veće cijene pšenice ali i brašna, najavljuju mlinari. Pekarski proizvodi već su poskupjeli, a cijene će još rasti.

– Mi smo radili analize i na osnovu toga nama su poskupile sirovine u  pekarstvu. S druge strane, tri energenta koja mi koristimo nafta, plin i struja čine još toliki iznos, a za očekivati je da pekarski proizvodi poskupe za 10 odsto’, rekao je predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić.

Neizvjesno je proljeće, procjenjuju i u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

– Izvjesno je jedino da će sve poskupjeti. Jasno je da pokretačka snaga poskupljuje i da će se odraziti i na poljoprivrednu proizvodnju tako da očekujemo da će u narednom periodu doći do poskupljenja i poljoprivrednih proizvoda i drugih usluga , izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Ugostitelji u Srpskoj, kako su nam rekli, tek će razmatrati eventualno poskupljenje njihovih usluga. Banjalučki taksisti već su odlučili da više ne voze po istim cijenama koje su na snazi 11 godina.

– Planirali smo da dignemo na 2,50 KM start i 1,70 kilometar, produžili smo to do kraja januara da ne dižemo sad za ove praznike cijenu, ali po ovim cijenama više ne možemo raditi ne samo zbog poskupljenja goriva, dijelova i gužvi u saobraćaju koje su najbitnije, naveo je predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi” Dragan Purišić.

Pitanje je kako će građani izdržati novi udar na novčanike, pogotovo ako se zna da je, prema računici Saveza sindikata potrošačka korpa za novembar iznosila 2.015 maraka.

BN TV

CATEGORIES
Share This