“Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država”

“Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država”

“Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država, pa neće ni nama ovdje. Znamo kada smo je formirali”, poručio je Dodik.

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je srpski narod Republiku Srpske proglasio u miru, bez ijedne ljudske žrtve, te da u tom trenutku nije imao drugog izbora ukoliko je želio opstati na ovim prostorima.

“Nijedan pucanj se nije čuo u vremenu formiranja Republike Srpske. Nudili smo razne pristupe da sačuvamo mir, a neki su govorili da su spremni da žrtvuju mir za BiH. Da su Srbi tada htjeli BiH, sada bi Srba ovdje bilo u malim postotcima”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

On je dodao da sada Srba ima malo u Federaciji BiH i da ih je i to malo opstalo zahvaljujući Srpskoj i Srbiji.

“Govore nam da ne možemo da obilježavamo Dan Republike 9. januara. Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država, pa neće ni nama ovdje. Znamo kada smo je formirali”, poručio je Dodik.

On je istakao da Srbi i Srpska nikada nisu i ne žele nikoga da vrijeđaju.

“Čestitam Dan Republike Srpske – 9. januar, dan kada smo sa ponosom donijeli tešku, a rekao bih tada i neizvjesnu odluku o formiranju Srpske”, istakao je Dodik.

Orlić prenio pozdrave predsjednika Srbije

– Predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić u ime građana te zemlje prenio je čestitke i pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom proslave 31. rođendana Republike Srpske, ističući da svi Srbi i Srbija imaju obavezu da poštuju, vole i brane Republiku Srpsku.

Orlić je rekao da je čast i radost proslavljati Dan Republike koji je jedan od najvažnijih dana i datuma za Srbe, te je poručio da Srbe više niko neće ponižavati.

“Srećan nam dan Republike Srpske čije je stvaranje bio način da ovdašnji Srbi izgrade sebi bedem od stradanja, uništenja i drugih opasnosti”, rekao je Orlić na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske u banjalučkoj Sportskoj dvorani “Borik”.

On je naglasio da je stvaranje Srpske bilo i ostalo odbrana prava na život i postojanje zbog čega se svi trebaju sjećati i onih koji su položili živote za slobodu Srpske i Srba na ovim prostorima.

Svečanoj akademiji prisustvovali su član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na akademiji su prisutni i članovi Vlade Srbije, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Prisutni su i članovi Vlade Srbije, Nikola Selaković, Darja Kisić, Danica Grujičić, Miloš Vučević… načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ruski ambasador u BiH Igor Кalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

(BN/Srna Foto: BN/Srna)

CATEGORIES
Share This