Naš cilj je 5.000 KM za svaku bebu i novi Zakon o borcima

Naš cilj je 5.000 KM za svaku bebu i novi Zakon o borcima

Republika Srpska za nas je neupitna i ne predstavlja temu ili materijal za pregovaranje, trgovanje ili za predizbornu kampanju, poručio je predsjednik SPS Goran Selak, u intervjuu za “Euro Blic.

– Svoje stavove smo jasno iznijeli u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i ne postoje ti pritisci i ucjene kojima bi se moglo postići da promjenimo mišljenje, istakao je Selak.

– Za SPS je interes Republike Srpske na prvom mjestu i to će tako biti dok postoji ova stranka. Što se tiče pritisaka i tenzija, činjenica je da Srpska ima podršku Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma i to je garant stabilnosti i bezbjednosti.

Predsjednik SPS je najavio da će se boriti da svaka beba u Republici Srpskoj po rođenju dobije 5000 KM, te da će SPS insistirati na realizaciji ciljeva među kojima su između ostalog i Zakon o pravima boraca, te sprječavanje bahatosti i politizacije institucija Srpske.

– Poražavajuće je bilo vidjeti rezultate revizije demografskih politika Republike Srpske, gdje je nakon brojnih projekata tokom godina ustanovljeno da mjere postoje, ali da ne daju rezultate. Postavlja se pitanje da li smo izgubili ovih nekoliko zadnjih godina kojima se bavila revizija. Ako je tako, ko je za to odgovoran?

Kao društvo, nemamo vremena za gubljenje. Ukoliko postojeće mjere ne daju rezultate, valjda je normalno da nam treba promjena pristupa problemu i donošenje mjera koje će dati rezultate. Naš cilj je da svako novorođenče u Republici Srpskoj dobije podršku od 5.000 maraka. Razgovarali smo i sa strukom i s građanima i došli smo do iznosa koji bi zaista značio promjenu i koji bi dao efekte odmah.

Jedan od političkih ciljeva SPS je novi Zakon o pravima boraca koji, između ostalog, predviđa status “stvaralaca Republike Srpske” za borce. Moguće je da nijedna druga stranka nema baš takav cilj, ali vidjeli smo da nas ima, ipak, dovoljno kojima je zajednički cilj zakazivanje posebne sjednice NSRS o pravima boraca, što je prvi logičan korak ka cilju za koji se mi zalažemo.

Vlast mora da shvati da se pitanje statusa boraca ne tiče samo boraca, nego svih nas. Ko to ne shvata i ne razumije, ne treba ni da učestvuje u dijalogu i donošenju rješenja, a pogotovo ne treba više da odlučuje o bilo čemu – istakao je Selak.

(BN)

CATEGORIES
Share This