Među osumnjičenim za napad na ustavni poredak i predsjendica Republike Srpske Željka Cvijanović

Među osumnjičenim za napad na ustavni poredak i predsjendica Republike Srpske Željka Cvijanović

Goran Selak, predsjednik SPS, rekao je da se istraga odnosi na posebnu sjednicu NSRS u vezi sa odlukama o prenosu nadležnosti sa BiH na RS koja je održana 10. decembra, kada su doneseni skupštinski zaključci o vraćanju nadležnosti s državnog na entiteski nivo u oblasti bezbjednosti, finansija i pravosuđa.

Selak je danas saslušan u svojstvu svjedoka u predmetu “napad na ustavni poredak”, dok su osumnjičeni predlgači informacija i zaključaka u vezi prenosa nadležnosti s nivoa BiH na Republiku Srpsku.

On je, nakon saslušanja, rekao da mu je rečeno da su osumnjičeni predsjednici svih vladajućih političkih partija koje su predlagači zaključaka, zatim predlagači informacija i zaključaka i ustavne deklaracije, kao i predsjednica RS, predsjednik Vlade i šefovi poslaničkih klubova vladajuće većine – kazao je Selak.

“To što je meni predočeno su svi materijali koje smo mi imali kao narodni poslanici i akti vladajućih stranaka, da li smo mi učestvovali, politička partija koju ja predstavljam, u kreiranju tih akata i rekli su mi ko su osumnjičeni. Ja sam kao svjedok u ovom predmetu”, kazao je Selak.

On je rekao da su za SPS institucije Republike Srpske najvažnije i da se zalaže za jaku i stabilnu Republiku Srpsku.

– Mi smo stava da treba razgovarati u Bosni i Hercegovini, sva tri naroda, da se vide koje to nadležnosti su na neustavan način prensesene i kojom procedurom mogu da se vrate u Republiku Srpsku. Ja sam prvenstveno da se sjedne, sve tri strane, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i da se uradi analiza koje to institucije na nivou BiH ne funkcionišu. To je naš politički stav naravno i da vidimo koje su to nadležnosti koje prave trošak BiH, a nisu funkcionalne – kazao je Selak.

Ponovio je i ovom prilikom da stranka, koju vodi nikada neće biti opozicija Republici Srpskoj, ali da hoće biti opozicija negativnim pojavama u društvu.

– Mi iz SPS-a smo svakako za pozitivne promjene u Republici Srpskoj i nećemo da budemo dio problema, već dio rješenja – rekao je Selak.

I drugi lideri opozicije pozvani su da budu svjedoci u predmetu koje je formiralo Tužilaštvo BiH u vezi napada na ustavni poredak BiH.

(BN Foto: Avaz)

CATEGORIES
Share This