Komitet SNSD-a zbog straha spreman da žrtvuje i narod i Srpsku

Komitet SNSD-a zbog straha spreman da žrtvuje i narod i Srpsku

-Nije u pitanju nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruzivanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne višemilionske zloupotrebe”, zaključio je Radović.

– Rukovodstvo SNSD-a  je na jučerasnjoj konferenciji za štampu upoznalo javnost da je u pripremi povlačenje ranije datih saglasnosti Republike Srpske na Zakon o odbrani BiH, na Zakon o VSTV-u i na Zakon o PDV-u. Treba napomenuti da su predstavnici SNSD-a glasali za te iste ali i za druge zakone u zakonodavnim tijelima BiH, kojima su formirane određene institucije ali i agencije na nivou BiH – kazao je zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović.

“Sada, kada polako gube uticaj nad njima i kada im se njihovo djelovanje može vratiti o glavu kao bumerang, su se dosjetili da treba da ih vrate u nadležnost Republike Srpske pod devizom “Samostalna Republika Srpska u okviru Dejtonskog sporazuma”, ukazuje Radović.

Tu se, kaže on, radi o pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad tim istim institucijama,ali sada u okviru Republike Srpske.

“Nadležnost nad sudstvom bi se prenijela na Narodnu Skupštinu, gdje vladajuća koalicija predvođena SNSD-om ima potpunu većinu,pa bi samim tim imala i kontrolu nad radom sudstva. Ovo bi bio pravi non sens u parlamentarnoj demokratiji jer bi zakonodavna vlast kontrolisala sudsku vlast”, navodi Radović.

Prema njegovim riječima, to praktično znači da bi se kontrolisao izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi ali i eventualne istrage o pojedinim zloupotrebama.

Dokaz tome je, kako navodi Radović, jučerasnja prijetnja Tužilaštvu i MUP-u Republike Srpske zbog hapšenja i procesuiranja odgovornih za zloupotrebe u nabavkama Instituta za javno zdravstvo u vrijeme pandemije od strane predsjednika SNSD-a.

“Dalja namjera je da se pod izgovorom vraćanja nadležnosti eliminišu SIPA i Tužilaštvo BiH, zbog započetih ali i okončanih istraga o zloupotrebama, korupciji i kriminalu koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije”, navodi Radović i dodaje da je jasno da to nema veze sa reciprocitetom oko osuđenih za ratne zločine, jer za nepunih 16 godina svoje vladavine ova vlast, osim samo verbalno i tobožnjim prijetnjama, nije nastojala da taj problem riješi.

On dalje navodi da ne treba zaboraviti i nedavnu izjavu kojom je najavljeno uspostavljanje Izborne komisije na nivou Republike Srpske jer postoji strah od fer i postenih izbora i transparentnog brojanja glasova.

“Očito je da su Zakon o PDV i Zakon o oružanim snagama samo dodati kao dekoracija, jer bi bilo providno i da su samo tražili da se u prvoj fazi uskrati rad SIPE i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske. Dakle, zamisao nije nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruzivanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne visemilionske zloupotrebe”, zaključio je Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This