Komitet SNSD-a donosi odluke umjesto institucija Srpske

Komitet SNSD-a donosi odluke umjesto institucija Srpske

“Narodnoj skupštini će biti predložena mjera da se stopa PDV na hranu ukine na 0, što bi trajalo do kraja ove godine”, kazao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a na konferenciji za novinare u Banjaluci.

“Do kraja godine ukinutio PDV na dječiju hranu i prehrambene proizvode. Po tom osnovu gubimo 111 miliona KM u budžetu. Predložićemo našoj delegaciji u Domu naroda da se uvede ova  diferencirana stopa. PDV na luksuz bi se povećao na 22%, za ostale stvari 17%, dok za prehrambene proizvode bi bilo bez obračuna”, dodao je.

“Odlučili smo da ukinemo akcize za naftu i naftne derivate i da to bude mjesečno. Ukupan gubitak javnih računa ako se ukinu akcize na mjesečnom nivou 17,6 miliona maraka. To sve treba da odluči Narodna skupština Republike Srpske, zato smo i zakazali posebnu sjednicu”, istakao je Dodik i dodao da vjeruje da će ovaj prijedlog biti usvojen.

Mislim, kazao je Dodik, da će ovo bitno rasteretiti porodični budžet, svjesni smo da moramo pomoći građanima.

“Nulta stopa biće za lijekove, sve tipove brašna, jestiva ulja, dječija hrana, sjemena i sađeni materijal, so, šećer. Ovo je prijedlog SNSD-a a sutra će biti prijedlog Vlade prema NSRS. Na nivou BiH se neće ništa donositi dok to ne usaglasi NSRS, zato je ovo neophodno”, istakao je on.

(BN)

CATEGORIES
Share This