Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Pored donošenja zakona, jedna od osnovnih nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske je i da bira Vladu i vrši kontrolu njenog rada. Provjerili smo da li je Narodna skupština Republike Srpske zaista kontrolor rada Vlade i da li predstavnici izvršne vlasti strahuju da će u slučaju loših poteza pred parlamentom biti pozvani na političku odgovornost?

Kontrola rada Vlade – jedan je od osnovnih zadataka republičkog parlamenta. Čak se i u Ustavu Republike Srpske jasno navodi da Narodna skupština vrši kontrolu rada Vlade i drugih organa koji su joj odgovorni. Predsjednik parlamenta tvrdi da ova institucija u potpunosti ispunjava ovaj zadatak.

U opoziciji međutim ne misle tako. Kažu da se nadležnosti Narodna skupština često derogiraju. To rade ministri i premijer na način da često ne odgovaraju na poslanička pitanja, a u posljednje vrijeme skupština se, kažu u opoziciji, čak i ponižava i na način da se važne odluke donose na stranačkim komitetima, a skupštini se ostavlja samo da potvrdi ono što je u stranačkim prostorijama dogovoreno.

Iz opozicije kao dokaz stepena poniženosti parlamenta Srpske navode i ponašanje predsjednika SNSD-a koji često preko skupštinske većine izdejstvuje donošenje raznih odluka, koje kasnije niko ne poštuje.

Degradacija ustavom definisanih nadležnosti parlamenta Republike Srpske jeste prisutna, smatraju politikolozi, a to  to nikako nije dobro jer zaustavlja demokratski napredak Republike Srpske i povećava nepovjerenje građana u institucije.

Ovakav odnos prema institucijama traje godinama, kaže Antić, tokom kojih je odnos političara bio takav da je umjesto rada  na njihovom jačanju, kroz razne zloupotrebe rađeno na njihovom uništavanju.

(Bntv)

CATEGORIES
Share This