Kalabuhov se obratio NS RS: Decentralizovana struktura okvir za miran suživot u BiH

Kalabuhov se obratio NS RS: Decentralizovana struktura okvir za miran suživot u BiH

NS RS je jedan od temelja RS, a Rusija se kao država garant Dejtonskog sporazuma dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH, tokom obraćanja poslanicima.

On je naglasio da decentralizovana struktura predviđena Dejtonom predstavlja oblik za miran i obostrano koristan suživot svih konstitutivnih naroda, ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države BiH.

“Smatramo da će svako spoljno uplitanje imati dalekosežne opasne posljedice. Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice. Nametanje evroatlantskih integracija dovelo je do pogubnog kursa i eroziji Dejtonskog sporazuma”, rekao je Kalabuhov.

On je ustvrdio da BiH ima pravo da vodi svoju suverenu politiku, ali da mora naglasiti šta bi potencijalno članstvo BiH u NATO-u značilo za Rusiju. Dodao je da saradnja s jednim entitetom ne znači da Rusija ne poštuje drugi entitet i bošnjački narod.

Rekao je da Rusija BiH smatra kao prijateljsku zemlju jer njena konsolidovana politika ne znači uvođenje sankcija, te da se to održava i kroz činjenicu da BiH dobija gas pod istim uslovima kao ranije.

NN

CATEGORIES
Share This