Kako je odlučio Ustavni sud Republike Srpske?

Kako je odlučio Ustavni sud Republike Srpske?

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas u Banjaluci da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika Srpske, jer nema potrebne pravne argumentacije.

Ustavni sud Repblike Srpske smatra da pravna argumentacija ne postoji u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu Zakon o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je prihvatljiv zahtjev Кluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u odluci o izboru člana Кomisije za žalbe.

(Srna) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This