Javna rasprava nije prošla, šta će uraditi vlast?

Javna rasprava nije prošla, šta će uraditi vlast?

Nakon što su završene sve javne rasprave o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuju uvreda i kleveta, postavlja se pitanje šta će biti sa izmjenama Zakona i da li će biti usvojeni zahtjevi novinarske zajednice?

„Povucite zakon kojim se kriminalizuje javna riječ“, kategorični su bili novinari na javnim raspravama koje su održane u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju.

Međutim, ministar pravde Miloš Bukejlović (SNSD), nakon provedenih javnih rasprava, kaže da će doći do smanjenja kazni u odnosu na nacrt, ali da će zakon biti donesen jer, kako tvrdi, on postoji i u evropskom zakonodavstvu.

„I sami smo u hodu uvidjeli šta možemo korigovati da bismo došli do što boljeg prijedloga zakona u odnosu, na primjer, na novčanu kaznu i slično. Bićemo vrlo otvoreni i za sve druge sugestije i korekcije zakonskog rješenja da bismo dobili što bolji prijedlog zakona“, rekao je Bukejlović.

I predsjednik Republike Srpske i SNSD-a je nedavno za RTRS poručio da neće odustati od usvajanja spornih izmjena zakona.

„Oni su to izmislili, podigli putem ovih nevladinih organizcija na neki nivo. Samo da kažem da će taj zakon biti usvojen“, rekao je Milorad Dodik.

Novinari koji su bili prisutni na javnim raspravama su jasni: jedino što resorno ministvo treba da uradi je da povuče sporni zakon.

„Da se povuku izmjene Krivičnog zakonika odnosno onaj dio koji se odnosi na takozvana djela protiv ugleda i časti, to se mora povući i oko toga nema pregovaranja“, kaže BN-u novinar iz Banjaluke Milkica Milojević.

Sve je, smatra Milojevićeva, povezano sa donošenjem zakona o nevladinim organizacijama čime se u još većoj mjeri ide ka diktaturi, a gube osobine demokratskog društva.

„Ono što je bitno jeste da stvorimo društvo u kojem ja, vi, vaše komšije nećemo zavisiti od toga na koju nogu je ustao neki Dodik ili dodici, neki ministri, premijeri i kako su oni tog dana raspoloženi da nas zaštite ili napadnu“, kaže Milojevićeva.

Provedene javne rasprave, kažu pravnici, bile su samo privid demokratije, kompletan proces je i dalje netransparentan, a kako navode, netačne su i tvrdnje nadležnih da su ovakve izmjene zakona evropska i međunarodna praksa.

„Mi smo na javnim raspravama moje kolege pravnici ali i predstavnici medija dokazali kako zakon apsolutno nije u skladu sa međunarodno-pravnom regulativom što su potvrdile mnoge međuanrodne organizacije koje su se oglasile povodom ovog zakona tj. rekle da on treba da se povuče iz procedure“, rekao je za BN direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka.

Pravnici iz regiona ukazuju da je posebno sporna uvreda koja se pored klevete kriminalizuje ovim zakonom.

„Uvredu činite i ako iznosite istinu o nekome ako je ona za tog nekog uvredljiva. Ja lično mislim da za izgovorenu istinu niko ne treba da odgovara koliko god ona bila uvredljiva za nekoga. Svako od nas treba da pazi šta radi i kako se ponaša“, smatra advokat iz Beograda Zora Dobričanin – Nikodinović.

U martu je u Narodnoj skupštini usvojen Nacrt izmjena krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuje javna riječ, a predviđaju se drakonske kazne i do 120 hiljada maraka.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This