Izjava o zaštiti “lika i djela” Milorada Dodika. Kocka je bačena i na Dejton?!

Izjava o zaštiti “lika i djela” Milorada Dodika. Kocka je bačena i na Dejton?!

Sadašnji i bivši predsjednici zakonodanvih organa vlasti u Republici Srpskoj i BiH iz srpskog naroda pozivaju sve strane, garante poštovanja i svjedoke  Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosnii   Hercegovini (1995.), da  još jednom potvrde njegovu izvornost i svoju privrženost autentičnom Sporazumu…, stoji u obrazloženju izjave koja treba da se potpiše sutra u Banjaluci.

U organizaciji vlasti u Republici Srpskoj svi sadašnji i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pozvani su da svojim potpisima stanu u odbranu “lika i djela” Milorada Dodika.

Kako je najavljeno iz Narodone skupštine Republike Srpske za sutra je predviđeno potpisivanje zajedničke izjave o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

U izjavi se između ostalog navodi da su neprihvatljivi dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini   (1995.), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja.

Treba podsjetiti da u nekim ranijim periodima kada su slične izjave potpisivane u Republici Srpskoj ili iskazivan tada tihi otpor protiv odluka o smjeni kadrova SDS, nezakonitoj smjeni predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, kao i u slučaju Mirka Šarovića, tadašnji a i sadašnji lider SNSD-a Milorad Dodik je to opravdavao i davao podršku tim mjerama.

Prema tvrdnjama mnogih aktera iz tog perioda, domaćih i stranih, Dodik je pravio spiskove za odstrel i zajedno sa svojim stranim mentorima prenosio nadležnosti Republike Srpske na BiH.

U izjavi koja sutra treba da se potpiše, u organizaciji sadašnjeg Dodikovog partnera u vlasti, Nedeljka Čubrilovića se navodi da je nakon što je prošlo više od dvadeset i šest godina od početka implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), konačno je vrijeme da se BiH omogući   samostalan život i funkcionisanje tako što će prestati međunarodni intervencionizam i nametanje.

Takođe se navodi da je neprihvatljivo s aspekta međunarodnog prava da se bilo ko predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

Navode da je Savjet bezbijednosti Ujedinjenih nacija, jedino tijelo koje postavlja visokog predstavnika u BiH, a to nije učinjeno nakon što je Valentinu Incku prestao mandat.

“Ustavni poredak u Bosni i Hercegovini, kao osnov za čuvanje mira i omogućavanje napretka Bosne i Hercegovine, zaslužuje puno poštovanje i podršku, a sve eventualne izmjene uređenja mogu biti prihvatljive samo kao demokratski izraz volje njenih građana izražen u procedurama predviđenim ustavima i bez nametanja”, stoji u izjavi, koja je u posjedu BN-a.

Dalje se navodi da političke grupe, demokratska javnost i svi njeni predstavnici u BiH trebaju da se posvete napretku  svoje zajednice,  okrenu  glavu od stranog miješanja i fokusiraju se na stvarne probleme zemlje i njenog stanovništva.

Međutim, sadašnji i bivši predsjednici zakonodanvih organa vlasti u Republici Srpskoj i BiH iz srpskog naroda pozivaju sve strane, garante poštovanja i svjedoke  Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosnii   Hercegovini   (1995.), da  još jednom potvrde njegovu izvornost i svoju privrženost autentičnom Sporazumu (iz Dejtona), te omoguće puno poštovanje demokratskih vrijednosti, volje naroda, principa parlamentarizma i vladavine prava, kao uslova za uspostavljanje i održavanje svega navedenog, zatim dogradnju sistema izbornog zakonodavstva koje omogućava ostvarivanje demokratskih standarda i procedura uz autentično predstavljanje volje birača u skladu s principima i odredbama ustavne organizacije u BiH.

U obrazloženju ove izjave koja treba da se proslijedi SB UN-a se navodi:

– Mi, predsjedavajući i predsjednici institucija zakonodavne vlasti u Bosni iHercegovini i Republici Srpskoj od 1996.   godine do danas, zabrinuti za aktuelne političke procese i odnose, obavještavamo vas da u ovoj članici Ujedinjenih nacija od 1996. godine traju procesi i aktivnosti suprotne vrijednostima Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima UN, Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN, te   Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski mirovni sporazum) iz 1995.

Odgovornost za to snose pojedini predstavnici tzv. međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Procesima i aktivnostima o kojima je riječ se:

– narušava ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju;

– suprotno aneksima IV i X Dejtonskog mirovnog sporazuma donose zakoni iz nadležnosti institucija zakonodavne vlasti i suspenduju njihove nadležnosti.

– narušavaju demokratski odnosi i onemogućava uspostavljanje demokratskog sistema adekvatnog multietničkom sastavu stanovništva;

– ugrožavaju ljudsko dostojanstvo, jednaka i neotuđiva prava ljudi; – vrijeđaju slobode savjesti i govora;

– razbija svaka prilika za razvoj prijateljskih odnosa među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini i podriva mogućnost zajedničkog života;

– pojedincima i  grupama ljudi protivpravno oduzimaju politička prava, sloboda kretanja, otuđuje im se imovina i zabranjuje pravo na rad;

– samovlasnim odlukama koje nisu utemeljene u pravnom poretku i nedemokratskim putem, izabrani   predstavnici građana uklanjaju sa izabranih dužnosti i zabranjuje im se politički rad.

Ističemo da su nametnuti zakoni i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice, kojima su prenesene nadležnosti sa entitetskog nivoa na nivo institucija Bosne i Hercegovine, donesene neustavno, bez pozivanja na ustavni osnov ( član 3, stav5a ), koji je propisan Ustavom BiH i protivno volji građana Republike Srpske.

Obraćamo vam se bona fide, kao svjedoci i učesnici implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših nastojanja da građanima ove zemlje omogućimo   život dostojan čovjeka, pravnu sigurnost, ravnopravnost, ekonomsku stabilnost i socijalni napredak, a u čemu smo neprestano bili ometani od pojedinih   predstavnika tzv. međunarodne zajednice, a uvijek spremni za sveobuhvatan dijalog sa svim stranama i akterima involviranim u procese implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te vas molimo da se odazovete našem pozivu za razgovor s ciljem prevazilaženja blokada i tenzija i, kao kolege parlamentarci, podržite ovu izjavu, koja će biti proslijeđena predsjedavajućem GS SB, predsjendicima parlamenata država članica UN i drugim predsjedavajućima i predsjendicima zakonodavnih tijela u BiH.

(BN)

CATEGORIES
Share This