Inspektorat Srpske odjednom može bez 22 benzinske stanice

Inspektorat Srpske odjednom može bez 22 benzinske stanice

Iako su u Inspektoratu Republike Srpske ranije tvrdili kako im je za normalno funkcionisanje neophodno da imaju mogućnost da gorivo natoče na čak 38 benzinskih stanica u RS, sada su taj broj smanjili za više od 50 odsto, te im je trenutno dovoljno svega 16 pumpi.

Konkretno, Inspektorat je još u junu ove godine objavio tender za nabavku goriva u kojem je tražio da ponuđač ima pumpe na čak 38 lokacija, ali nakon žalbenog postupka i Rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi koja je utvrdila da su tom prilikom pogodovali ruskom „Nestro Petrolu, na kraju su odlučili da smanje broj i izbace određene sporne pumpe.

Podsjetimo, Inspektorat je tada zahtijevao da preduzeće koje će im dobavljati gorivo ima pumpe na svim onim lokacijama na kojima stanice ima upravo „Nestro Petrol“, a ispostavilo se da su na nekima od njih poput Čajniča i Srebrenice i jedini.

Na ovakav tender se žalila kompanija „Hifa petrol“, a Kancelarija je odlučila da poništi tendersku dokumentaciju.

„Potrebno je da ponuđač posjeduje najamnje po jednu benzinsku stanicu u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Novom Gradu, Brodu, Doboju, Šamcu, Bijeljini, Zvorniku, Bileći, Foči, Trebinju, Palama, Sokocu, Višegradu i Istočnom Novom Sarajevu“, istaknuto je u najnovijoj izmjeni dokumetancije u kojoj je smanjen broj lokacija.

Važno je napomenuti, da Inspektorat nije jedina institucija koja se koristila Čajničem i Srebrenicom kako bi pogodovali „Nestro Petrolu“, to su, kako je CAPITAL ranije u više tekstova objavio uradili i Služba predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Narodna skupština RS.

Sve te nabavke su nakon žalbenih postupaka poništene, ali i pored svega toga i pomenuto Ministarstvo, kao i Skupština su na kraju ugovore dodijelili upravo „Nestro Petrolu“, što je, kako je CAPITAL takođe pisao posljedica loših odredbi Zakona o javnim nabavkama BiH.

KAPITAL

CATEGORIES
Share This