Dr Stanić upozorava: Neuralgična tačka je UKC Srpske

Dr Stanić upozorava: Neuralgična tačka je UKC Srpske

Naš narod kaže – Želite li da se o vama dobro misli, nemojte sami o sebi dobro govoriti! Teško je direktoru išlo sa izgovorom termina neuralgične tačke, a jos teže mu je bilo da te neuralgične tačke locira. Ključna neuralgična tačka UKC RS je upravo njegov menadžment! Donošenjem niza pogrešnih odluka došli smo do toga da imamo najveću smrtnost u Evropi na 100 000 stanovnika.

Srpska ima milion stanovnika u najboljem slučaju, a 5400 ukupno preminulih od Covida 19. Da je Republika Srbija imala ovakve ishode liječenja kao mi, bilo bi 40500 preminulih u Srbiji. Republika Srbija ima 12739 preminulih, što znači da je u odnosu na nas sačuvala više od 28000 života svojih građana.

Oni sa procentom 0.98% imaju razloga da se pohvale, onima koji vode zdravstveni sistem bilo bi najbolje da ćute i tako izraze pijetet prema preminulim, jer su do ovoga doveli nizom loših odluka i organizacionih propusta.

Na početku pandemije smo im rekli da ” Ovo nije trka na 100 metara, već maraton “, renovirajte Kliniku za infektivne bolesti i podignite sprat na toj klinici i bili smo u pravu.

Ništa od toga nije urađeno. Čak je zbog propusta oko zaštitne opreme UKC bio najveći klaster u Republici Srpskoj, nikad nismo dobili slike videonadzora iz tog perioda. Nažalost, bilo je i oboljelih i umrlih zdravstvenih radnika.

U svom hvalospjevu direktor sam kaže da je UKC ujedno i kovid bolnica, te da je on dvije godine ustvari direktor dvije bolnice, a zaboravlja da kaže da smo ih blagovremeno upozoravali da u pandemiji ne grade famoznu garažu , već umjesto nje da sredstva usmjere u gradnju prijeko potrebne kovid bolnice.

Njenom gradnjom bi se omogućilo neometano liječenje svih ostalih oboljenja i ne bi se desilo da najteži onkološki i hematološki pacijenti budu smješteni u neuslovnom prostoru stare hirurgije! Sami kažu da ih je kao pandemija omela u rekonstrukciji  Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Klinike za psihijatriju. Ključno je pitanje kako ih pandemija covida 19 ne omete u gradnji garaže ?!?

Uzgred se pominje afera “Kiseonik”, kao da je sve gotovo oko toga! Misle da će formiranjem Agencije za lijekove RS donijeti propise kojima će sve to pokriti novim propisima. Ta afera će dobiti svoj epilog i džaba oni koji su ukinuli Agenciju za lijekove pokušavaju ovaj manevar da sve zataškaju. Epilog će tek uslijediti. U tenderu pri nabavci kiseonika ste jasno naveli potrebne karakteristike, tako da ne možete reći da niste znali, već ste sve radili da bi jedna firma imala monopol.

Krijete se iza rada zdravstvenih radnika , koji je odgovoran i težak i zaslužuje svako priznanje! Ali iako ste dobili neuporedivo veća sredstva nego sve druge bolnice, niste se sjetili da im povećate plate. Da li se je brinulo o njima kada je nabavljana sporna oprema ( zaštitna odijela ), sporni antigeni testovi, termalne kamere. Kako je bilo novca za tri puta skuplje respiratore koje je nabavio FZO, a za porodilište, psihijatriju, infektivnu kliniku nije bilo.

Zašto ne spomenuste koliko pri popisu nedostaje zaštitne opreme i drugih doniranih sredstava ?!?
Ovdje neću da govorim o brojnim samoubistvima, kao ni brojnim pritužbama pacijenata, jer se isključivo bavim sistemom kako bi upravo svi imali bolji zdravstveni sistem, a njega nećemo imati dok ne sagledamo i ono loše i to otklonimo!

Kažete da se snaga i stabilnost neke države može vidjeti kad se stane pred najveću zdravstvenu ustanovu, ja ipak mislim da je potrebno ući analizirati rad svakog pojedinca, vidjeti naše zdravstvene ishode i porediti se sa zdravstvenim ishodima kod drugih makar u okruženju.

Vaša poređenja sa Evropom , podsjećaju na izjave vaseg šefa da će Njemačkoj uzvratiti na sankcije! Ubrzo ćete shvatiti
kako je teško biti hvalisavac!

Mudri ga preziru, budale mu se dive, gotovani žive od njega, a on sam postaje žrtva vlastitog hvaljenja !!!

Autor: doc dr sci med Slobodan Stanić

CATEGORIES
Share This