Dodik pokušava produžiti krizu do narednih izbora

Dodik pokušava produžiti krizu do narednih izbora

Šarović ističe da je vrlo jasno da Dodik pokušava produžiti krizu na narednih šest mjeseci kako bi se što više približio opštim izborima.

Predsjednik SDS -a Mirko Šarović kazao je da su razgovarali sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan o aktuelnim temama i uzavreloj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Konstatovali smo da je ovo kriza koja ima mnogo veći potencijal i da je potreban razum i ljudi koji donose odluke u BiH koji će ovu situaciju okrenuti u normalan proces, a ne da srljamo u dalje zaoštravanje situacije u BiH”, rekao je Šarović.

Na sastanku su utvrdili da u BiH postoje teme koje zahtijevaju dijalog kao što su odluke ustavnih sudova na državnom i entitetskom nivou i neprovođenje izmjena Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Neizbježno je jedna od tema bio i Milorad Dodik.

“Potpuno je jasno da je njemu kao političaru svojevremeno odgovarao i visoki predstavnik i Bonska ovlaštenja. On je na tome i profitirao, a sada priča sasvim drugu priču”, poručio je Šarović.

Dalje ističe da je vrlo jasno da Dodik pokušava produžiti krizu na narednih šest mjeseci kako bi se što više približio opštim izborima.

“Sigurno je da će to iskoristiti samo za lične svrhe”, konstatacija je Šarovića.

On je iznio stav opozicije o aktuelnim problemima kazavši da postoje opravdani zahtjevi iz Republike Srpske, ali da njih treba rješavati dijalogom.

“Za razliku od njega (Dodika), mi smatramo da legitimne zahtjeve Republike Srpske treba rješavati u partnerskom odnosu, a da su jednostrane odluke vrlo opasne u ovom trenutku i da nas to može odvesti u stranputicu”, zaključio je Šarović.

Što se tiče članstva BiH u EU i “Otvoreni Balkan”, Šarović je rekao da su to jedini pravci kojima treba ići, a ona pitanja koja dijele narode u BiH treba otvoriti i o njima razgovarati bilo gdje u BiH.

Sastanak opozicionih lidera SDS-a i PDP-a sa Eskobarom održan je jutros u Banjaluci.

(BN/Klix/Srna)

CATEGORIES
Share This