Danas je dan za kada je premijer Srpske najavio ukidanje akciza na gorivo i litru za dvije KM

Danas je dan za kada je premijer Srpske najavio ukidanje akciza na gorivo i litru za dvije KM

Danas je dan kada je premijer Republike Srpske, Radovan Višković, najavio mogućnost ukidanja akciza na gorivo u BiH. Danas je dan kada se to neće desiti. Nažalost, nije riječ o prvoaprilskoj šali nego o surovoj političkoj realnosti.

Dom naroda BiH je 24. marta odbio da hitno razmatra izmjene Zakona o akcizama BiH kojim se one ukidaju na period od šest mjeseci. Takve izmjene je usvojio Predstavnički dom.

Takođe, kako pokazuje listing glasanja, Dom naroda BiH glasovima delegata SNSD odbacio je i mogućnost da se ovakve izmjene zakona razmatraju po skraćenom postupku. To znači da je ideja otišla Kolegijumu doma naroda BiH na usaglašavanje. A u tom kolegijumu sjedi i Sredoje Nović, koji je već jednom glasao i protiv hitne, i protiv skraćene procedure razmatranja izmjene zakona.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Neke od opcija su da Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu predloži izmjene Zakona o akcizama, ili da to uradi Klub Srba u Domu naroda BiH, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS. Taj zaključak glasi da se akcize ukidaju na mjesec dana, s mogućnošću produženja perioda važenja.

Delegat Lazar Prodanović potvrđuje da će se djelovati upravo na taj način. Odnosno, da će na postrojeći tekst zakona usvojenog u Predstavničkom domu, biti uloženi amandmani u sladu sa stavovima NSRS. Međutim, gorivo je i dalje skupo, a kada će sjednica Doma naroda, nije poznato. A sa njom tek počinje veliki posao.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dakle, amandman će vjerovatno biti takav da se akcize ukidaju i da će mjesečne informacije o stanju i prihodima dostavljati UIO BiH. Na osnovu toga će se eventualno odluka produžavati, ili ne. Mislim da je najjednostavnije da se to uradi na postojeći tekst izmjena zakona. Pošto bi zakon bio u svojen u drugačijem tekstu u Domu naroda BiH, Dom će imenovati tri člana u komisiju za usaglašavanje teksta zakona. To isto treba da uradi i Predstavnički dom, dakle da zakaže sjednicu i imenuje svoja tri člana. Ako se oni dogovore, izmjene zakona se smatraju usvojenim. Ako ne, onda je potrebno novo izjašnjavanje parlamentarnih domova – kaže Prodanović.

S druge strane, ukidanju akciza neke stvari ipak ne idu u prilog. Prvo, Upravni odbor UIO BiH, u kome sjede tri ministra finansija, dao je negativno mišljenje na pokrenute izmjene zakona o akcizama i o PDV.

Drugo, lider SNSD Milorad Dodik sve više priča o potrebi da se obezbijedi dovoljno goriva na tržištu, a sve manje o ukidanju akciza. Ukidanje bi, kaže Dodik, dovelo do toga da naše gorivo dodatno pojeftini u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, pa bi nam vozači iz pograničnih područja u susjednim državama razgrabili svo gorivo.

Mira Pekić, poslanik PDP u Predstavničkom domu, kaže da su izmjene Zakona o akcizama praktično zaustavljene, a da ipak još ništa zauzvrat nije predloženo u PS BiH, iako je Narodna skupština donijela zaključak o tome da se parlamentarnu proceduru upute izmjene zakona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Za sada nemamo ništa u parlamentarnoj proceduri. To treba da uputi li Savjet ministara BiH, ili poslanici prvenstveno SNSD. Ono što ima to je da su povećali budžetski okvit institucija BiH za 2022. na milijardu i 73 miliona KM. Povećanje budžetskog okvira institucija BiH znači u svakom slučaju manje novca za budžete entiteta – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

A, sve je izgledalo tako optimistično tog 18. marta. Tada je premijer, Radovan Višković, izjavio da od NSRS očekuje da na posebnoj sjednici prihvati inicijativu Vlade (ukidanje akciza na mjesec dana), kako bi 24. marta, na zasjedanju Doma naroda Parlamentarne skupštine, delegati mogli da usvoje prijedlog Narodne skupštine.

– BiH bi od 1. aprila imala ukinute akciza na naftu i naftne derivate. To bi  značilo da će u tom momentu cijene nafte i benzina biti oko dvije KM – rekao je Višković.

Rezultat: Narodna skupština je prihvatila inicijativu iz Vlade i ništa više od toga. Litar dizela i benzina danas je u Republici Srpskoj u prosjeku tri KM. Aprilili.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This