BORS podijeljena: Čekati Savčića ili birati nasljednika

BORS podijeljena: Čekati Savčića ili birati nasljednika

Od početka avgusta, od kada se Milomir Savčić nalazi u bjekstvu, Boračka organizacija Republike Srpske nema svog predsjednika u punom kapacitetu, zbog čega su sve glasniji oni koji traže izbor novog.

Savčiću, koji je optužen za ratne zločine, Sud BiH je 9. avgusta odredio pritvor. Dan kasnije policija ga nije našla na adresi, zbog čega se zvanično vodi da je u bjekstvu i da nije na teritoriji BiH.

Taj čin je samo pojačao podjele u BORS na one koji su uz Savčića, i na drugu grupu, u kojoj je zasad 26 opštinskih i gradskih organizacija, koje smatraju da na vanrednoj Skupštini BORS treba birati novog predsjednika, mada aktuelnom mandat ističe 2023. U suštini, to je ista grupa organizacija i pojedinaca koji su napustili sjednicu Skupštine BORS, koja je u maju održana na Jahorini, nezadovoljni što se nije glasalo o opozivu Savčića.

Političke okolnosti

Jedan od njih, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška, Milovan Gagić, smatra da je jedino rješenje za novonastalu situaciju da hitno bude izabran novi predsjednik.

– Nije to samo moj stav, nego i organizacija u Bijeljini, Banjaluci, Prijedoru i još 25-26 opštinskih organizacija, uglavnom na zapadu RS. Nije nam drago to što se dešava, da naš general bude u sadašnjoj situaciji, ali on ne može više da bude predsjednik BORS. Moramo birati novo lice, koje će BORS voditi u pravcu u kome treba da ide. U ovom trenutku BORS nema osobu za zastupanje i predstavljanje – kaže Gagić za Srpskainfo.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Smatra da je predsjednika trebalo birati „odmah nakon Savčićevog odlaska“, ali se o tome nije moglo razgovarati zbog tadašnjih političkih okolnosti. Gagić smatra da je sada BORS u ozbiljnom problemu, a s njom i boračka populacija, „zbog toga što organizacija nema glavu“.

– Potrebno je hitno sazivanje vanredne Skupštine na kojoj će se riješiti to pitanje i još mnoga druga pitanja nelegalnih izbora, smjena i svega ostalog. Nju može da sazove samo neko ko je legitiman, a u ovom trenutku to je samo Nemanja Močević, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca – smatra Gagić.

“Razbijena i podijeljena”

Kako kaže, predstavnici 30-ak lokalnih organizacija ne idu na sjednice Predsjedništva BORS jer smatraju da je aktuelno rukovodstvo nelegitimno i da ne radi na ciljevima Boračke organizacije RS.

– Ono što znamo, oni se bave stvarima koje idu u interesu političkih partija, a ne popravljanjem položaja boračkih kategorija. Moraju postati svjesni da BORS, kao moćna organizacija, kao prva organizacija, treba da bude ta koja pravi pritisak da vlasti shvate da treba da rade u interesu boraca. Boračka organizacija je otupila, razbijena i podijeljena, politički i svakako – zaključuje Gagić za Srpskainfo.

Predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savić, odgovara da su primili zahtjev 26 organizacija za održavanje Skupštine i da će njihov stav biti ispoštovan.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Termin sjednice nije određen, zbog složene epidemiološke situacije u RS, ali Savić kaže da bi se Skupština mogla sastati „vjerovatno do kraja ove godine ili početkom naredne kalendarske godine“.

Kaže da su sa Milomirom Savčićem jedno vrijeme imali kontakt preko advokata, ali da više ne kontaktiraju.

– Ne znamo njegov trenutni status. Imamo odluku suda po kojoj on nema zabranu rada. To su dileme koje kod nas postoje. Vjerovatno kada dobijemo neko drugačije tumačenje mi ćemo se tako i ponašati. Ali, bez obzira na to, imamo stanje u kome treba zakazati sjednicu Skupštine. To su nam dali na znanje predstavnici organizacija koje su to zatražile – kaže Savić.

STOJANOVIĆ: NEDOSTUPAN JE

Broj mobilnog telefona predsjednika BORS, Milomira Savčića, je nedostupan. Njegov advokat, Miodrag Stojanović, kaže da ne zna kakav je stav Savčića po pitanju izbora novog predsjednika.

– Koliko se sjećam, on je imao u četvrtak sastanak Boračke organizacije gdje se glasalo o povjerenju njemu, a u petak je bilo ročište za ukidanje mjera zabrane i pretvaranje u pritvor. Dakle, to je bilo dan nakon što mu je glasanjem dato povjerenje, jer je bilo dosta opštinskih organizacija koje su tražile njegovu smjenu. Govorim o avgustu kada se sve to dešavalo. Nakon toga on je nestao. Meni je nedostupan, nemamo kontakt, ne znam gdje se nalazi ni kakva je njegova pozicija – kaže Stojanović za Srpskainfo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This