Borci Srpske traže posebnu sjednicu i smjenu ministra

Borci Srpske traže posebnu sjednicu i smjenu ministra

Borci podsjećaju da je skandalozno što se još uvijek ne zna kada će i da li će biti održana posebna sjednica NS na kojoj bi trebalo da se raspravlja o položaju boračkih kategorija. Dok se to ne desi, podsjećaju da su osnovni zahtjevi koje traže amandmanske izmjene Zakona o pravima boraca RS, na način da se isplaćuje borački dodadak u iznosu od 10 KM po mjesecu učešća u ratu. Takođe, prije svega traže smjenu resornog ministra Duška Milunovića.

Nezadovoljni borci iz Banjaluke ne odustaju. Oni najuporniji i večeras su protestovali na Trgu Krajine zbog, kako kažu, katastrofalne situacije u kojoj se nalazi ova populacija.

Grad Banjaluka za potrebe udruženja koja predstavljaju boračko-invalidsku zaštitu izdvaja 1.400.000 KM. Od tih sredstava Boračka organizacija grada dobije 30%, tačnije nešto više od 400 hiljada KM. Nešto manja sredstva odnose se na poginule borce.

Međutim, borci tvrde da postoje udruženja koja dobijaju ogromna sredstva, iako ta udruženja gotovo da i ne funkcionišu, poput SUBNOR-a.

„Prvo što ćemo tražiti jeste da se ukinu plate svim udruženjima, odnosno da se ti grantovi koji su propisani nekih zakonskim aktima smanje na minimum, i da se ta sredstva preusmjere na krajnje korisnike. Kako pravi borci ne bi razmišljali kako će platiti struju, režije itd.“, poručuje Aco Prelić, član Saveza nezadovoljnih boraca.

Za težak položaj boraca u najvećem gradu u Republici Srpskoj, iz ovih kategorija krive predsjednika BO Banjaluka Gorana Rogića.

Poručuju da Rogić, koji godinama upravlja sredstvima koje dobijaju od grada, radi na štetu boraca. Zbog toga, traže reviziju njegovog rada, kako bi se, kako kažu, došlo do saznanja kome je Rogić tokom svog mandata polagao račune. Tvrde i da je Rogić lažirao svoju potvrdu o invalidnosti.

„Po mom mišljenju trebalo bi ići ka vanrednim izborima u Boračkoj organizaciji kako bi smo jednom za svagda te ljude izbacili iz BO. Jer oni nas ne mogu predstavljati.“, ističe Milenko Strika.

Borci su posebno kivni na svoje predstavnike u republičkim institucijama. Kažu da upravo oni rade onako kako odgovara nadležnima u Republici Srpskoj, te da se lažno predstavljaju kao zaštitnici boračkih prava. Najavljuju i političku borbu za svoja prava.

„Svako onaj ko misli da će dobiti od borca glas, a da borcima ne nudi spas, grdno se prevario. Borci su legitimni predstavnici ove države.“, poručuje Mijat Granula.

Borci podsjećaju da je skandalozno što se još uvijek ne zna kada će i da li će biti održana posebna sjednica NS na kojoj bi trebalo da se raspravlja o položaju boračkih kategorija. Dok se to ne desi, podsjećaju da su osnovni zahtjevi koje traže amandmanske izmjene Zakona o pravima boraca RS, na način da se isplaćuje borački dodadak u iznosu od 10 KM po mjesecu učešća u ratu.

Takođe, prije svega traže smjenu resornog ministra Duška Milunovića.

(BN)

CATEGORIES
Share This