Amerika ima liste političara i biznismena iz BiH koji su se kriminalom obogatili

Amerika ima liste političara i biznismena iz BiH koji su se kriminalom obogatili

“Liste političara i biznismena koji su se korupcijom i kriminalom ogriješili o građane BiH odavno su u američkim bazama i došlo je vrijeme za sankcije prema tim pojedincima”, rekao je ekonomsko-politički analitičar i bivši ambasador BiH Draško Aćimović u emisiji “Puls” BN televizije.

Magnicki zakon po kojem Amerika sankcioniše političare i biznismene spreman je i za BiH, najavljuje Aćimović.

„Liste su odavno otvorene, imena već imaju. Naravno da SAD to čuvaju jer je to njihova državna tajna. Međutim, zna se koliki je broj fizičkih lica i kompanija. Tome bi trebala da se pridruži Velika Britanija, Australija i Kanada. To je sve vezano za kriminal i korupciju”, rekao je Aćimović.

Dodaje da sve što je sada plasirano u javnost, a vezano je za sankcije i kako se ne trebaju uvoditi sankcije, plasirali su ljudi koji će dobiti sankcije zbog kriminala i korupcije.

“Neće ih dobiti zbog svoje hrabrosti i čuvanja zemlje nego zbog svega što su uradili i opustošili ovu zemlju. Ne možete pričati o tome da ćete osamostaliti Republiku Srpsku, a osiromašiti je do te mjere da ostane prazna ljuštura“, naglasio je Aćimović.

On je naglasio da su granice kreditnih zaduženja odavno dostignute.

“Nemamo mi u BiH čime da vraćamo te dugove. Ne mogu to da vraćaju frizerski saloni. Naša privreda ne postoji. Mi nismo privlačni stranim investitorima zbog kriminala i korupciji. Niko ozbiljan ovdje neće doći dok ovdje caruju kriminal i korupcija.”

Takvo stanje traje predugo, kaže Aćimović i navodi da je došao momenat da se pojave hrabri i pošteni sudije i tužioci koji će imati zaštitu i međunarodne zajednice da pokrenu procese.

On dodaje da tu leži sav modelitet zaštite građana BiH, tj. da je za funkcionisanje jednog društva ključno pravoduđe.

U ranijem periodu stranci su, navodi Aćimović, gledali kroz prste pojedincima u BiH, jer su im bili važni mir i sigurna kontrola određenih političara. Međutim, crvena linija je pređena, a pojedinci su izmakli kontroli.

“Nemaju kontrolu nad nekim ključnim stvarima koje brinu EU i međunarodnu zajednicu. To je kontrola prometa narkotika i kretanje terorista. Njih brine što u njihove zemlje nekontrolisano ulaze narkotici i teroristi. Pojava migranata u BiH dovela je do toga da trenutno u njoj boravi 7.000 migranata za koje se ne zna ni ko su ni šta su. Neki od njih su izuzetno opasne ličnosti i to strance brine”, rekao je nekadašnji ambasador BiH.

Za njega je upitna politička i bilo koja druga podrška Rusije za rukovodioce Republike Srpske. Tvrdnju pravda činjenicom da Rudija nije najavila niti promovisala sastanak sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, a time je istovremeno poslala jasnu poruku zapadnim partnerima.

“To je bila poruka da priče koje su išle iz Srpske od vladajućih garnitura da će ih Rusija braniti i da će se uključiti u odbranu i time izazvali ogromnu zabrinutost u cijelom svijetu, ne stoje i da od toga nema ništa. Rusija tom sastanku ne da nije dala na značaju, nego ga je izignorisala.”

Previsok je nivo problema u BiH da bi se dozvolilo njihovo dalje gomilanje, kaže Aćimović i podvlači da će se stvari u BiH uskoro regulisati, te da bi moglo da dođe i do novog izbornog zakona. Međunarodna zajednica neće dozvoliti da cijela BiH postane Mostar, jasan je ekonomsko-politički analitičar Draško Aćimović.

(BN)

CATEGORIES
Share This