„Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o ‘nezavisnom Kosovu'“

„Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o ‘nezavisnom Kosovu'“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbiji niko ne može da zabrani da njeguje najbolje moguće odnose sa srpskim narodom i Republikom Srpskom, ali da nastavlja politiku poštovanja teritorijalnog integriteta BiH.

Dačić je naveo da ga je ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković napala zbog učešća u proslavi Dana Republike Srpske, ali da ona nikako ne shvata da to nema veze sa odnosom Srbije prema BiH, nego sa odnosom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu koji živi u Srpskoj i BiH.

„Mi smatramo da je Republika Srpska istorijska tvorevina za koju se narod borio i koja je definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH“, rekao je Dačić za „Politiku“.

Povodom izjava iz Sarajeva da je provokacija to što je svečanost održana u Istočnom Sarajevu, Dačić je rekao da je Istočno Sarajevo dio Republike Srpske.

„Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o ‘nezavisnom Kosovu’. Ako bi se vodili time šta se kome sviđa, a šta ne, onda spoljna politika u svetu ne bi postojala. U spoljnoj politici treba tražiti načine za saradnju i pored toga što različito mislimo“, rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da je veliko pitanje da li će biti uspjeha u namjeri Srbije da popravi odnose sa Hrvatskom, imajući u vidu to što je hrvatski premijer Andrej Plenković na prijemu Srpskog narodnog vijeća za pravoslavni Božić u Zagrebu pominjao „agresiju u vrijeme (Slobodana) Miloševića“, a da pri tome nije pomenuo ni hrvatsku operaciju „Oluja“.

Dačić kaže da Plenković nije pomenuo ni sva ostala pitanja koja su problematična za sprski narod i Srbiju, poput genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, te dodaje da bi sljedeći potez trebalo da bude da se načini presjek stanja o svim tim pitanjima – otvorenim pitanjima iz prošlosti, potraga za zajedničkim interesima, te razvoj ekonomskih odnosa.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dačić kaže da Srbija nije odbila njemačko-francuski plan, nego je samo rekla šta joj je neprihvatljivo, te dodao da nije ozbiljno da se govori o nekom novom planu, a svakog dana da se mora „gasiti požar“ koji dolazi iz Prištine i Aljbina Kurtija, koji je glavna prepreka miru i stabilnosti na Kosovu.

Dačić je rekao da su zapadni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji konstantni, ali da Srbija gleda svoje nacionalne i državne interese.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This