Vučić o glasanju BiH u SE: Isto kao da su bili za prijem tzv. Kosova

Vučić o glasanju BiH u SE: Isto kao da su bili za prijem tzv. Kosova

„Juče biti uzdržan bilo je isto kao da su bili za prijem Kosova”, kazao je Vučić, komentarišući glasanje BiH, koja je bila uzdržana, u Savjetu Evrope o pridruživanju tzv. Kosova u SE.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  nakon jučerašnjeg glasanja u Vijeću Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju doći do dubinskih i suštinskih promjena u vanjskoj politici Srbije.

“Neću da donosim odluke na prečac. Zato sam rekao potrebne su nam tri nedjelje ili četiri da sačinimo prijedlog, onda nacrt, pa prijedlog strategije i onda ćemo to početi polako da primjenjujemo. Jer to ‘mnogo si dobar, mnogo vas volimo, mnogo ste pametni, ali znate, mi baš ne priznajemo vaš teritorijalni integritet, ali vi priznajte naš’. Stvarno? Jeste li sami to smislili ili vam je neko pomogao? E sad ćemo da se drugačije odnosimo, odnosićemo se fer, najprije, princip i poštovanje povelje UN i međunarodno javno-pravnih normi, a u prva dva principa, onako kako vi prema nama, tako mi prema vama ili ti poštovanje, principa, reciprociteta”, rekao je Vučić.

Istakao je da je “više od 70 hiljada puta izrazio potvrdu teritorijalnog integriteta Bosne i Hecegovine“, da je BiH uzdržana oko teritorijalnog integriteta Srbije.

“Pa dobro ako ste uzdržani, samo nemojte više da dolazite na konferenciju za novinare da me pitate bilo šta. Pošto sam uzdržan od komentara na sve. Tako da mislim da je to nešto što je uobičajno i što je normalno. Nema tu ljutnje, tu ima samopoštovanja, poštovanja naroda koji predstavljate, i poštovanja onoga što je za nas svetinja, a to je Srbija”, poručio je Vučić.

Kazao je da je “juče biti uzdržan bilo isto kao da su bili za prijem Kosova”.

“Zašto bismo mi hrlili da štitimo nečiji integritet po svaku cijenu? Možemo i da ćutimo ako su ti ljudi izričito protiv integriteta Srbije”, rekao je Vučić, prenosi N1,

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović, koji u svojstvu člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope prisustvuje zasjedanju u Strazburu, izjavio je za BN TV da je BiH, na posebnom vanrednom sastanku Komiteta ministara Savjeta, glasanjem zvaničnog predstavnika Misije BiH u Savjetu Evrope, kadra SNSD-a Tanje Milašinović Martinović, bila suzdržana o pitanju početka procesa pridruživanja takozvanog Kosova u Savjet Evrope.

(BN) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This