Vremenski uslovi i nepažnja povećavaju broj nesreća

Vremenski uslovi i nepažnja povećavaju broj nesreća

Slovenačka gorska služba spašavanja (GŠ) izrazila je danas zabrinutost zbog čak devet žrtava u slovenačkim planinama od početka ove godine, u nesrećama zbog vremenskih uslova, ali i nepažnje onih koji tamo odlaze, ističući da takav broj ukazuje na opasan trend.

Četrdeset i jedna nesreća i devet umrlih, to je izuzetno mnogo za ovo razdoblje u odnosu na ranije godine – rekao je na konferenciji za novinare Toni Smolej iz Gorske službe spašavanja, prenijela je Hina.

On je dodao da je tokom cijele prošle godine slovenačka GŠ imala 630 akcija spašavanja, od kojih polovinu izvlačenjem nastradalih iz vazduha, te da bi, uz nastavak ovakvog lošeg trenda broj mrtvih i stradalih ove godine mogao biti mnogo veći nego posljednjih godina.

– Primjećujemo da neki u planine zimi idu shvatajući to kao šetnju i da ne razmišljaju o silasku nazad – kazao je on, uz napomenu da neki planinari nemaju ni odgovarajuću opremu za zimske uslove ili ne znaju da je koriste, te da rizikuju klizanje na ledenoj površini i najteže ishode.

I ovog vikenda je u Karavankama bilo neuobičajeno mnogo ljudi, među kojima su mnogi bili u običnim sportskim patikama, naveo je predstavnik GŠ.

Izvor: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This