Vidjećemo koliko su donesene odluke NSRS stvarna želja

Vidjećemo koliko su donesene odluke NSRS stvarna želja

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je na press konferenciji nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom. On je naglasio da je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih i secesionističkih tendencija.

Komentarišući političku situaciju u BiH, Plenković je rekao da ih Hrvatska prati s velikim interesom.

“Funkcionalnost institucija je prioritet. Savjet ministara BiH je imalo svega četiri sastanka od juna do danas. Mi u Vladi Hrvatske imamo sastanak sedmično, nekada i dva”, pojašnjava Plenković.

Govorio je  i usvajanju zaključaka na posebnoj sjednici NSRS, gdje je pokrenuto prebacivanje nadležnosti sa države na  Republiku Srpsku.

“Smatramo da, bez obzira na ove zaključke u NSRS, moramo vidjeti koliko je ovo manevar, a koliko stvarna želja. Hrvatska je protiv bilo kakvih separatističkih i secesionističkih zahtjeva”, naglasio je Plenković, piše Klix.

On je istakao da do dogovora o izmjenama Izbornog zakona mora doći među političkim strankama u BiH.

“Mora se dogovoriti da svi narodi imaju svoje legitimne predstavnike. Danas ću razgovarati s nekima da vidim hoće li to biti završeno u ovoj godini ili će se to sve nastaviti i u 2022. godini, koja je izborna”, kazao je Plenković.

(BN   Foto: T.S/Klix)

CATEGORIES
Share This