Ursula von der Leyen Plenkoviću na Bregani: My Dear, Happy New Year

Ursula von der Leyen Plenkoviću na Bregani: My Dear, Happy New Year

„My dear, happy New year, uskliknula je Ursula von der Leyen malo iza 11 sati i 40 minuta hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je dočekao na graničnom prelazu Bregana povodom ulaska Hrvatske u Šengenski prostor.

Iako od ponoći zaustavljanje na hrvatskim graničnim prelazima unutar Evropske unije više nije potrebno, kolona limuzina koja je stigla iz pravca Slovenije nije samo produžila dalje u Hrvatsku.

Kolona je stala jer su predsjednicu Evropske komisije na prelazu čekali hrvatski premijer Plenković, ministri unutrašnjih i vanjskih poslova i ostali visoki gosti. Veselo društvo malo se duže zadržalo u razgovoru na graničnom prelazu jer su čekali slovenačku predsjednicu Natašu Pirc Musar koja je na Breganu stigla nekih pet minuta nakon Von der Leyen, navodi Jutarnji.hr.

Delegacije se potom trebala uputiti prema Zagrebu gdje će u Banskim dvorima biti održan sastanak Plenkovića i predsjednice EK, a potom će se svi uputiti prema zagrebačkom centralnom trgu gdje će u jednom od kafića premijer svoje goste počastiti pićem i platiti novom hrvatskom valutom te tako simbolično obilježiti ulaz Hrvatske u evrozonu.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This