Ukrajina i zapadni Balkan ključ za bezbjednost Evrope

Ukrajina i zapadni Balkan ključ za bezbjednost Evrope

Ministri zemalja članica NATO-a i članovi Kontakt grupe za Ukrajinu zaključili su da su Ukrajina i zapadni Balkan ključni regioni za bezbjednost Evrope.

Danas, drugog dana sastanka, na kojem su razgovarali ministri odbrane NATOa, zaključeno je da je potrebno nastaviti s pružanjem pomoći Ukrajini, a riječi je bilo i o bezbjednosnoj situaciji na zapadnom Balkanu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATOa, rekao je da će poseban akcent biti na zaštiti kritične infrastrukture u Evropi. Stoltenberg je pozdravio glasanje u Generalnoj skupštini UN i dodao da rezultat glasanja pokazuje da je Rusija sve više izolovana. Što se tiče eventualne upotrebe nuklearnog oružja, on je rekao da bi to bilo opasno jačanje eskalacije i dodao da se nuklearni rat ne može dobiti.

Što se tiče zapadnog Balkana, Stoltenberg je rekao da su sa Žozefom Borelom, visokim predstavnikom EU za bezbjednost i spoljnu politiku, razgovarali o produbljavanju saradnje EU i NATOa te dodao da NATO energično radi na produženju misije EUFOR Althea.

Rekao je da je BiH zemlja na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali da odluku o tome mora donijeti BiH.

“Ako zemlja želi da ostane neutralna, mi to podržavamo, a ako želi članstvo, postoji put kako se to postiže”, rekao je Stoltenberg.

Ministri zemalja članica NATOa su, inače, prvog dana imali sastanak u okviru Kontakt grupe za vojnu podršku Ukrajini na kojem učestvuje 50 zemalja, među kojima je i BiH, koju je predstavljao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH. Sastanku je prisustvovao i Aleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane.

Lojd Ostin, američki sekretar odbrane, zahvalio je svim zemljama koje su pružile podršku Ukrajini i izrazio zadovoljstvo onim što je do sada urađeno.

Borel je rekao da će sa NATO zemljama, osim o Ukrajini, kojoj će EU pružiti značajnu pomoć, razgovarati i o EU vojnim misijama u BiH i na Kosovu.

“U BiH imamo misiju Althea, gdje radimo zajedno sa NATOom. I naša misija na Kosovu EULEX takođe radi zajedno sa NATOom. Na zapadnom Balkanu NATO i EU moraju tijesno sarađivati, kako bi osigurali stabilnost regije”, rekao je Borel.

Na nezvaničnim brifinzima za predstavnike medija NATO zvaničnici su ocijenili da se ukrajinska ofanziva na terenu uspješno nastavlja i da ruski udari po ukrajinskim gradovima predstavljaju nemoć Moskve da preokrene situaciju na terenu. Oni ističu da ruska vojna industrija sve teže može da nađe opremu i komponente za svoje precizno naoružanje i da se to može pripisati djelovanju sankcija. NATO zvaničnici su takođe govorili o opasnosti od izbijanja nuklearnog rata. Izrazili su nadu da se taj scenario može izbjeći, jer bi on predstavljao katastrofu za cijeli svijet.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, kaže da je očigledno Ukrajina tema koja dominira ministarskim sastankom, šta je posebno aktuelnizirano nedavnim ruskim napadima po ukrajinskim ciljevima u dubokoj pozadini.

“Zato je na ministarskom sastanku tema koja je dobila primat kako organizovati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Zato su i Stoltenberg i Ostin i svi funkcioneri u prvom redu govorili o sistemima protivvazdušne odbrane”, rekao je Radić.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This