U Hrvatskoj od ponedjeljka nove mjere

U Hrvatskoj od ponedjeljka nove mjere

U Hrvatskoj od ponedjeljka, 10. januara, na snagu stupaju nove epidemiološke mjere koje se odnose prvenstveno na ograničena javna okupljanja, a razlog je porast broja zaraženih virusom korona čiji je uzrok omikron soj.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i rukovodilac Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će, prema novoj odluci biti zabranjena javna okupljanja i događaj na otvorenom za više od 50 lica, a do sada je to bilo 100.

“Okupljanja sa EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća sa neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom sa više od 25 ljudi, a ne 50 kao ranije”, dodao je Božinović.

On je na konferenciji za novinare ocijenio daće ovaj novi talas epidemije stvoriti pritisak na zdravstvo.

Božinović je najavio i veću kontrolu ugostiteljskih objekata.

Prema njegovim riječima, ograničava se broj gledalaca na sportskim takmičenjima, a što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopuštena je popunjenost tribine 20 odsto, a na otvorenom 40 odsto.

Maske će, kaže, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima.

Uvodi se obaveza za poslodavce da organizuju rad od kuće “kad god je to moguće”.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa od virusa korona preminulo 41 lice, a zabilježeno je 3.911 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This