U Beogradu se obilježava 60. godina Pokreta nesvrstanih

U Beogradu se obilježava 60. godina Pokreta nesvrstanih

Predstavnici stotinak zemlja okupiće se danas u Beogradu povodom obilježavanja 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ).

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Na dvodnevnom skupu, među nesvrstanima će se prvi put naći i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na prvoj konferenciji PNZ u Beogradu, u septembru 1961. godine, učestvovali su predstavnici 25 zemalja, a osnivači su bili premijer Indije Džavaharlal Nehru, egipatski predsednik Gamal Abdel Naser, predsjednik Indonezije Sukarno, predsjednik Gane Kvame Nkrumah i jugoslovenski lider Josip Broz Tito.

Konferencije su održavane svake tri godine u zemlji koja predsjedava. Jugoslavija je predsjedavala Pokretom od 1961. do 1964. i drugi put pred sam raspad zemlje, od 1989. do 1992. godine, kada je suspendovana iz članstva zbog rata i dezintegracije države.

U sepetembru 1989. godine Beograd je bio domaćin Samita PNZ, a brojne svjetske lidere ugostili su tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Janez Drnovšek i ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.

Beograd se vratio među nesvrstane, u svojstvu posmatrača, poslije demokratskih promena 2001. godine, nakon što je država primljena u UN pod nazivom SR Jugoslavija.

U septembru 2011. godine, Beograd je obilježio 50 godina od održavanja prvog Samita nesvrstanih velikom ministarskom konferencijom. Na skupu je učestvovalo oko 100 stranih delegacija sa oko 600 delegata kojima su domaćini bili tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Učešće na ovonedjeljnom skupu, koji se održava pod strogim bezbjednosnim i epidemiološkim mjerama, potvrdilo je više od 100 stranih delegacija, uključujući 40-ak ministara spoljnih poslova, rekao je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Ganu predstavlja predsjednik Nana Akufo-Ado, a Alžir premijer Ajmen Benabderahman, dok delegacije ostalih zemalja učesnica predvode ministri.

Najavljujući skup u Beogradu, Selaković je rekao da se Srbija, iako je njen strateški cilj članstvo u EU, ne odriče tradicionalnih prijatelja, navodeći da to “nisu samo Rusija i Kina, već i članice Pokreta nesvrstanih”.

Selaković je kazao da skup povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donijete nikakve odluke, niti usvojene deklaracije, već da je to “način da svi pokažu da se sa velikom pažnjom i ponosom sjećaju Beogradske konferencije 1961. godine”.

Sa 120 zemalja članica i 17 posmatrača, Pokret nesvrstanih zemalja je najbrojnija grupacija država poslije Ujedinjenih nacija. Medju posmatračima su sve bivše jugoslovenske republike, izuzev Slovenije i Sjeverne Makedonije, kao i Argentina, Brazil, Kina, Ukrajina i Rusija.

BETA

CATEGORIES
Share This