Tomašević prvi predstavnik Zagreba koji je odao počast porodici Zec

Tomašević prvi predstavnik Zagreba koji je odao počast porodici Zec

Gradonačelnik Tomislav Tomašević prvi je predstavnik grada Zagreba u posljednjih trideset godina koji je odao počast porodici Zec.

Tomašević je prihvatio poziv udruženja koja organizuju komemoraciju porodici Zec i rekao da smatra da je bilo krajnje vrijeme da neko oda počast žrtvama tog zločina.

– Prihvatio sam poziv udruženja i organizacija koje organiziraju komemoraciju porodici Zec i prije izjava o ulici. Smatram da je 30 godina prošlo od zločina, bilo je krajnje vrijeme da neko oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da nitko to nije napravio u ime Zagreba. To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gdje niko neće biti diskriminisan, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga – rekao je.

Takođe je dodao da će i dalje razgovarati s SDP-om i partnerima kako se može odati počast žrtvama pomenutog zločina.

– I dalje ćemo razgovarati s SDP-om i partnerima o načinima na koje se može odati počast žrtvama jedne od najsramotnijih epizoda u istoriji ovog grada – dodao je.

U noći 7. decembra 1991, na zagrebačkoj Trešnjevci, u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u kuću zagrebačke porodice Zec, koja je spavala. Hapšenje oca porodice Zec, Mihajla, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a zatim su oteti svjedoci ubistva – njegova supruga Marija Zec i njihova dvanaestogodišnje kćerka Aleksandra, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna. Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović, u narednim satima majku i kćerku kombijem su odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu gdje su, kao rezervni pripadnici MUP-a, bili stacionirani te su ih potom obje likvidirali. Jedan od ubica Siniša Rimac postao je tjelohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 30. maja 1995. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu, iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pored Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Navršilo se 30 godina od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

 

Index.hr

CATEGORIES
Share This