Svjetski mediji: Vlada Crne Gore riješila da se obračuna sa vjernicima

Svjetski mediji: Vlada Crne Gore riješila da se obračuna sa vjernicima

PODGORICA – Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvijestile su u srijedu uveče o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti uslijedili nakon višemjesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o vjerskim slobodama.

„Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedjeljama proteste protiv vjerskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje“, navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko mjeseci tenzija između SPC i Vlade Crne Gore zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zaplijeni imovinu SPC.

Rojters podsjeća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sljedbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podsjeća i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe. Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrijebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšeni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima uslijedili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Izvor: Tanjug

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS