Svjedočanstvo o stradanja Srba na Kosovu i Metohiji

Svjedočanstvo o stradanja Srba na Kosovu i Metohiji

Zbog krize i rizika po bezbednost, na severu Kosmeta neće biti tradicionalnog okupljanje za Vidovdan na Gazimestanu. Srbi sa Kosova i Metohije su u Vidovdanskoj deklaraciji poručili da su ujedinjeni u borbi za opstanak.

SRBIJA28.06.2023 | 09:04

Svjedočanstvo o stradanja Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da ta deklaracija predstavlja svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu.Petar Petković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je Vidovdan utkan u identitet srpskog naroda, tako da ga Srbi gde god živeli sa pažnjom obeležavaju i proslavljaju.

“Vidovdanska deklaracija predstavlja s jedne strane svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, ne samo poslednjih godina, nego najkonkretnije i poslednjih meseci od terora i zuluma Aljbina Kurtija, ali i izraz jasne odlučnosti srpskog naroda na KiM da brani svoje pravo da opstane i ostane na svojoj zemlji, pradedovskoj zemlji, da živi u miru i da jednostavno tamo gradi svoju budućnost“, rekao je Petković.

Podseća da se u toj deklaraciji pominju i oni Srbi koji su ustreljeni od početka godine, šestoro njih od kojih dvoje dece, na Badnji dan.

“Takođe, pominju se i imena osmorice uhapšenih Srba, naših heroja koji su potpuno neosnovano u prištinskim kazamatima“, rekao je Petković.

Istakao je da je svaki dan koji oni provode u pritvoru korak dalje u procesu normalizacije, jer je očigledno da Kurti ne želi mir, već sukobe, i da na taj način gurne srpski narod u sukob i sa Kforom i sa međunarodnom zajednicom.

Petković je rekao i da je mnogo toga što su Srbi prošli i prevalili preko glave u poslednje dve decenije.

“Ali ovaj zulum i teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom u poslednje dve godine, u poslednjih par meseci, kako sam i na samom početku istakao, je nešto što je zaista neviđeno. Jer ovde se radi o nameri Aljbina Kurtija da sprovede svoju srbomrzačku ideologiju Velike Albanije, koja podrazumeva etnički čist prostor Kosova i Metohije. Zato se toliko napada srpski narod, zato toliko imate pokušaja i od strane kosovske policije i od strane srpske politike“, rekao je Petković.

(RTS) Foto: RTS

CATEGORIES
Share This