Švedski mediji: Andrej Plenković kandidat za šefa NATO?

Švedski mediji: Andrej Plenković kandidat za šefa NATO?

 

Dva švedska dnevna lista, Aftonbladet i Dagbladet, pišu da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.

Navodi kako se otvara prostor za aktuelnog rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa, estonsku premijersku Kaju Kalas i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Međutim, rumunskom predsjedniku mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kallas se smatra previše neprijateljski nastrojenim prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita bude li se sljedeći generalni sekretar tražio u ovom dijelu Evrope, prenosi 24sata.hr.

Plenkovića su u švedskoj javnosti i dosad smatrali jednim od lidera Evropske narodne stranke i uticajnom figurom u Evropskoj uniji.

Švedski mediji dalje nagađaju da bi vođenje NATO-a prvi put u istoriji možda mogla preuzeti žena, ali sve tri navedene kandidatkinje imaju određene prepreke i nedostatke. Prije godinu dana se kao Stoltenbergova nasljednica spominjala bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Klix.ba

CATEGORIES
Share This