Sud EU: Istopolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao porodica

Sud EU: Istopolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao porodica

Najviši sud Evropske unije presudio je da istopolni roditelji i njihova djeca moraju da budu priznati kao porodica u svim državama članicama.

U istorijskoj presudi, koju je juče donio Evropski sud pravde (CJEU), stoji da ako jedna zemlja priznaje roditeljski odnos sa djetetom, onda svaka država članica treba da uradi isto kako bi garantovala prava djeteta na slobodno kretanje, prenio je “EuroNews”.

Do takve presude je došlo nakon što su bugarske vlasti odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenja novorođenoj djevojčici istopolnog para na osnovu toga što dijete ne može da ima dvije majke.

Bugarka Kalina Ivanova i Britanka rođena na Gibraltaru Džejn Džouns registrovane su kao majke Sare, koja je rođena u Španiji 2019. Međutim, nijedna od majki nije španskog porijekla, što znači da državljanstvo u toj zemlji nije dozvoljeno, a prema britanskom zakonu iz 1981. Džounsova ne može da prenese svoje britansko državljanstvo na kćerkicu jer je rođena na Gibraltaru.

Ivanova je zatražila bugarsko državljanstvo za Saru, što je odbijeno jer istopolni brakovi nisu priznati pred tamošnjim zakonom. Posljedica toga je da bi dijete bilo u riziku da ostane bez državljanstva, da ne može da napusti zemlju prebivališta svoje porodice (Španiju), niti da izvadi lična dokumenta. Time bi se ograničio njen pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnom osiguranju.

Evropski sud je takođe presudio da djetetu treba da se izda i pasoš Bugarske.

– Ova presuda donijela je dugo očekivano razjašnjenje da roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite nacionalnog identiteta – istakao je Arpi Avetisjan, koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju “ILGA Evropa”.

– Ovo je pravi dokaz da je EU unija jednakosti i radujemo se što ćemo vidjeti porodice duginih boja koje uživaju svoja prava na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Važno je da se presuda odmah implementira ne samo za bebu Saru i njenu porodicu već i za druge porodice koje su suočene sa sličnim problemima širom EU – dodao je on.

Na ovaj slučaj ne može da se uložiti žalba, istakao je “EuroNews”.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This