Stejt department kritički o nesprovođenju odluke suda u Prištini o manastiru Visoki Dečani

Stejt department kritički o nesprovođenju odluke suda u Prištini o manastiru Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani ocijenio je da je u izvještaju Stejt departmenta o vjerskim slobodama na KiM za 2021. godinu iznijet kritički stav zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira i kršenja dogovora o izgradnji obilaznice oko manastirske zone.

Uobjavi Manastira Visoki Dečani na Tviteru navodi se i da je u maju 2021. godine Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula kontakte sa vlastima u Prištini zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda o manastirskom zemljištu i “nečuvenog kršenja vladavine prava i vjerskih sloboda”.

Manastir je naveo i da je u situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite.

U objavi je navedeno i da otvorena etnička i vjerska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima KiM.

Manastir Visoki Dečani objavio je i fotografiju izvještaja Stejt departmenta o vjerskim slobodama na KiM za 2021. godinu.

U izvještaju Stejt department navodi da je ustavni sud u Prištini u septembru te godine proslijedio državnom tužiocu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primjeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

– Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom – naveo je Stejt department.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This