Šta će biti sa 1.080 mjenjačnica u Hrvatskoj: 86 odsto poslovanja im je bio promet sa evrom

Šta će biti sa 1.080 mjenjačnica u Hrvatskoj: 86 odsto poslovanja im je bio promet sa evrom

Ulazak Hrvatske u evrozonu ipak nije obradovao sve građane ove zemlje. Iako uvođenje evra kao službene valute u ovu zemlju nosi sa sobom niz pogodnosti, ipak postoji jedan broj onih kojima ovakva odluka nikako ne ide u korist.

Među najpogođenijim ovom odlukom svakako su vlasnici mjenjačnica, kojima se poslovanje u veilkoj mjeri temeljilo na mijenjanju kune u evro i ostalo.

Nakon što je od nove godine uveden evro, za veliki broj mjenjačnica, od 1.080 koliko je prema podacima Hrvatske narodne banke registrovano (HNB) u toj zemlji, nastupaju “teža vremena”.

Kako piše Jutarnji list, većina vlasnika mjenjačnica s kojima su razgovarali prognoziraju da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između tek pet i deset posto poslovnica. Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je sada 1.080 ovlaštenih mjenjača kojima je cenralna banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju preko 10.000 ljudi.

Iz HNB-a navode da ih je nekoliko desetaka mjenjača dosad obavijestilo da ne planiraju nastaviti poslovanje u 2023. godini.

Razlog zašto bi moglo doći do veliko gašenja mjenjačnica je to što 86 posto njihovog poslovanja čini promet s evrom, oko 6 posto s američkim dolarom i oko 5 posto sa švicarskim frankom. Podaci HNB-a kažu da su u novembru 2022. godine ovlaštene mjenjačnice otkupili gotovog novca evra u iznosu od 108,2 miliona evra te prodali u iznosu od 88,5 miliona evra.

Klix

CATEGORIES
Share This