Srbi na KiM organizovano sijeku badnjake „Bez tradicije ne bismo bili to što jesmo“

Srbi na KiM organizovano sijeku badnjake „Bez tradicije ne bismo bili to što jesmo“

Srbi na Kosovu i Metohiji od ranih jutarnjih časova organizovano sijeku badnjake u najbližim šumama.

Usvim manastirima i crkvama jutros se služe liturgije, a oko 17.00 časova će tradicionalno biti nalagani badnjaci.

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije prisustvovaće paljenju badnjaka u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, rečeno je u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Mještani Gračanice i okolnih srpskih sela od jutros u grupama sijeku badnjake u šumi oslonjenoj na Gračanačko jezero.

– Ovo je naš tradicionani običaj koji su sprovodili naši preci i kojim danas dokazujemo da smo tu, da živimo u vjeri i da se držimo tradicije bez koje ne bismo bili to što jesmo – rekao Vladimir Zdravković iz Gračanice.

On kaže da se u šumi siječe mlad lisnat hrast pored kojeg se upali svijeća i zalije vinom.

– Trudimo se da badnjak odnesemo kući a da list sa njega ne opadne – istakao je Zdravković i čestitao Badnji dan svim pravoslavcima.

Dragan Perić iz Badovca kod Gračanice kaže da se badnjak unosi u kuću u prvim večernjim časovima, poslije čega počinje proslava Badnje večeri za bogatom posnom trpezom.

– Ovo je najradosniji dan kada cijele porodice treba da budu na okupu, jer vjerujemo da spokoj koji u kuću unosi badnjak traje cijelu godinu – naveo je Perić.

Sječu badnjaka na Kosovu i Metohiji obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe i Kfora, posebno u izolovanim srpskim sredinama.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This