Slovenija uvodi digitalne vinjete

Slovenija uvodi digitalne vinjete

Sa prelazom iz 2021. u 2022. godinu, Slovenija će u potpunosti, tokom perioda od mjesec dana, preći na elektronske vinjete za naplatu putarine na svojim auto-putevima.

Digitalna vinjeta, koja mijenja trenutnu naljepnicu vinjete, biće obavezna za vozila do (i uključujući) 3,5 tona koja saobraćaju slovenačkim auto-putevima i brzim saobraćajnicama.

Godišnje e-vinjete moguće je kupiti već od 1. decembra ove godine, a nedjeljne i mjesečne od 1. februara 2022, kada će u upotrebi ostati samo digitalne vinjete.

One se kupuju na isti način kao i fizičke naljepnice do sada, s tom razlikom što prilikom kupovine vozač treba da navede registarsku oznaka svog vozila, a nju tokom putovanja skeniraju kontrolni uređaji uz auto-put.

Uz registraciju, potrebno je navesti i državu registracije vozila, a zatim i odabrati e-vinjetu za odgovarajući cenovni razred.

Cijene vinjeta ostaju iste kao i do sada. Bitna razlika, međutim, kod godišnje vinjete jeste činjenica da će od sada e-vinjeta važiti godinu dana od dana kupovine, a neće više biti vezana za kalendarsku godinu, kao ranije.

Agencije

CATEGORIES
Share This