Rekordan rast plata u Sloveniji

Rekordan rast plata u Sloveniji

– Banka Slovenije predviđa da će nominalne plate do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u posljednjih 20 godina. Glavni razlozi tome su ravnomjeran rast plata u javnom sektoru i hronični nedostatak radne snage.

Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam posto na godišnjem nivou, i nedostatak radne snage podstakli su rekordan rast plata u Sloveniji, smatra Arjana Brezigar Masten, direktorica analitičko-istraživačkog centra Banke Slovenije. “Rast nominalnih plata ove će se godine približiti 10 posto i, uz usklađivanje minimalne plate s prošlogodišnjom inflacijom, biće široko zasnovan. To potvrđuje i rast sklopljenih kolektivnih ugovora”, pojasnila je.

Vladina je odluka da se plate u javnom sektoru povećavaju linearno.

Vlada je izbjegla sukob tako što je krenula na opšte povećanje, uključujući i za sve ostale grupe. To je izazvalo efekt stampeda i naša temeljna inflacija je porasla”, rekao je Rok Spruk sa ljubljanskog Ekonomskog fakulteta.

Zbog toga će se, prema njegovim riječima, inflacija usporavati nešto sporije nego u ostalim evropskim zemljama.

Ipak, činjenica je da se dio povećanja plata može pripisati i kroničnom nedostatku rasdnika. A to se moglo riješiti samo na jedan način, kaže Spruk. Koji? Prema Spruku, mora se liberalizovati tržište rada, brzo, odmah, rigorozno liberalizovati zapošljavanje stranaca, migranata…

(Seebiz)

CATEGORIES
Share This