Radman: Otvoreni Balkan nema mogućnosti koje ima Berlinski proces

Radman: Otvoreni Balkan nema mogućnosti koje ima Berlinski proces

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumijeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti koje ima Berlinski proces, izjavio je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar je u intervjuu za RTCG rekao da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je dio evroatlantskog, evropskog puta i koja podrazumijeva inkluzivnost i uključivanje svih država regiona.

“Ako imate dupliranje nekih procesa, tu treba videti fokusiranost na inicijative koje ostvaruju neku dodatnu vrijedniost. Kada govorimo o inicijativi zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan, ona uključuje samo tri zemlje, moraju pokazati inkluzivnost i ostvarivanje nekih interesa”, kaže Grlić-Radman.

Dodao je da mu se čini da Otvoreni Balkan “nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja”, za razliku od “zajedničke inicijative regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa, koju nadzire savjet za sprovođenje koji je u koordinaciji sa EU”.

“Mislimo da je Berlinski proces dobra inicijativa, i Berlinskom procesu dajemo snažnu podršku”, kazao je Grlić Radman.

Naglasio je da mora postojati potpuna usklađenost sa spoljnom politikom EU ukoliko se želi članstvo u EU, i da smo, kako je rekao, “na primjeru jedne zemlje vidjeli da ta usklađenost u nekim segmentima nije postojala”.

“Zapadni Balkan je i dalje ranjivo područje”, kazao je Grlić Radman.

Naglasio je da Crna Gora zaslužuje ono što je ostvarila kroz NATO članstvo, da je evropska perspektiva u interesu građana i da svaki mudri političar razumije prednosti evropskog puta.

Kako navodi sagovornik TVCG, Crna Gora je već prevalila veliki put i može računati na podršku Republike Hrvatske.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This