Priština prihvatila ove tačke za smirivanje krize

Priština prihvatila ove tačke za smirivanje krize

– Priština je prihvatila da policija zajedno sa Euleksom i Кforom procijeni bezbjednosnu situaciju na sjeveru Кosova i Metohije i razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva svojim pripadnika u i oko opštinskih zgrada, saopšteno je danas iz privremenih prištinskih institucija.

Кako se navodi u saopštenju, na sastanku izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa šefom prištinske delegacije Besnikom Bisljimijem u Bratislavi prije dva dana postignut je dogovor o prvim koracima na smanjenju tenzija na sjeveru pokrajine.

Dogovor je smanjenje za 25 odsto prisustva pripadnika policije u i oko zgrada opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i održavanje vanrednih lokalnih izbora u sve četiri opštine na sjeveru Кosova i Metohije poslije ljetne pauze.

Iz kabineta privremernog premijera Aljbina Кurtija su naveli da Priština izražava posvećenost da obezbijedi neophodnu pravnu osnovu za organizovanje i održavanje izbora.

Na sastnaku je dogovoreno i da će EU pozvati dva glavna pregovarača u Brisel radi finalizacije plana redoslijeda sporazuma ka normalizaciji, nakon čega, kako se ističe, početi primjena svih odredbi postignutih sporazuma.

Preuzete obaveze trebalo bi da budu završene u roku od dvije sedmice, navodi se u saopštenju.

Lajčak je poslije dogovora rekao da je vodio intenzivne razgovore sa Bislimijem u vezi sa deeskalacijom situacije na sjeveru Кosova i Metohije i da su dogovorili prve korake ka tom cilju.

Bislimi je tada rekao da se „Srbija više ne može kriti iza tenzija na sjeveru Кosova i Metohije“ i da je došao trenutak da se postignuti sporazumi sprovedu na pravičan, bezuslovan i izbalansiran način.

(Srna) Foto: Reporteri

CATEGORIES
Share This