Presušeni Dunav u Srbiji razotkrio mnoge tajne: ‘Izgleda da su nam nacisti ostavili ekološku katastrofu‘

Presušeni Dunav u Srbiji razotkrio mnoge tajne: ‘Izgleda da su nam nacisti ostavili ekološku katastrofu‘

Crnomorska flota nacističke Njemačke potopila je duž Dunava stotine brodova 1944. godine kako se povlačila od sovjetskih snaga.

Najgora suša u Evropi u nekoliko posljednjih godina uzrokovala je najniži vodostaj moćne rijeke Dunava koji je zabilježen u gotovo cijelom ovom vijeku, razotkrivši trupove desetina njemačkih ratnih brodova s eksplozivima koji su potopljeni u Drugom svjetskom ratu blizu srpskog lučkog grada Prahova.

Crnomorska flota nacističke Njemačke potopila je duž Dunava stotine brodova 1944. godine kako se povlačila od sovjetskih snaga, dok ti brodovi i dan danas ometaju riječni saobraćaj tokom niskih vodostaja.

Međutim, ovogodišnja suša, za koju naučnici tvrde da je posljedica globalnog zagrijavanja, razotkrila je više od 20 trupova na jednom potezu Dunava blizu Prahova u istočnoj Srbiji, od kojih mnogi još uvijek sadrže tone oružja i eksploziva te predstavljaju opasnost u plovidbi.

image

Nenad Mihajlovic/Afp

“Njemačka flota iza sebe je ostavila veliku ekološku katastrofu koja prijeti nama, stanovnicima Prahova”, rekao je Velimir Trajilović (74), penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o njemačkim brodovima.

Radnici u lokalnoj ribarskoj industriji takođe su u opasnosti, uključujući i one iz Rumunjske s druge strane rijeke.

Mjeseci suše i rekordno visoke temperature ispostavili su se kao smetnja riječnom saobraćaju na vitalnim arterijama i u drugim dijelovima Evrope uključujući Njemačku, Italiju i Francusku. U Srbiji, vlasti su pribjegle jaružanju kako bi plovni putevi na Dunavu ostali i dalje otvoreni.

image

 Nenad Mihajlovic/Afp

Kraj Prahova, zbog trupova nekih brodova plovni put Dunava sužen je sa 180 na samo 100 metara.

Raštrkani po riječnom koritu, neki brodovi i dalje imaju oklopne kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i iskrivljene trupove, dok drugi leže pod pjeskovitim humcima.

U martu, srpska vlada raspisala je poziv za spas trupova i uklanjanje oružja i eksploziva. Trošak operacije procijenjen je na 29 miliona evra.

Jutarnji list

CATEGORIES
Share This