Pred nama je još jedna “korona” zima?!

Pred nama je još jedna “korona” zima?!

Evropske države ponovo uvode strože mere zaštite od korone, bukte protesti, a pandemiji i povratku na staro ne nazire se kraj.

Ovako izgleda nova normalnost u Evropi – bolnice pretrpane bolesnicima, protesti na ulicama, maske na događajima, barem na onim koji će se uopšte održati. Nakon nekoliko meseci popuštanja mera borbe protiv koronavirusa pa ponovnog porasta broja zaraženih, ljudi sada napokon vide kako izgleda “suživot s virusom”. I očito im se to ne sviđa, piše “Politiko” u uvodu članka u kojem najavljuju da se pripremimo na “beskrajnu korona zimu”, prenosi “net.hr”.

Opisana situacija dovela je promene politika u mnogim evropskim zemljama koje podrazumevaju ponovno nošenje maski i zatvaranja, čak i tamo gde ima mnogo cepljenih, a sve kako bi se izbjegla katastrofa u zimskim mesecima.

Upozoravaju i da je teška stvarnost činjenica da su cepiva medicinsko čudo, ali nisu nepogrešiva. Uz dominaciju zaraznog delta soja, slabe mere i velike delove stanovništva koje odbija da se vakciniše, pandemija se u punoj snazi vratila širom Evrope.

Brutalno visoke stope smrtnosti u istočnoj Evropi

“Politiko” podseća da je Nemačka u sredu imala najveći broj infekcija u jednom danu, a bore se sa pretrpanim jedinicama intenzivne nege na jugu i istoku države, dok na zapadu preuzimaju bolesnike iz Holandije. “Niska stopa procepljenosti u istočnoj Evropi podstakla je brutalno visoke stope smrtnosti”, piše “Politiko”.

Šefica Evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Andrea Amon juče je rekla da trenutna stopa vakcinacije širom EU nije dovoljna da bi se “ograničio teret slučajeva zaraze i hospitalizacija tokom zimskih meseci”. Poručila je da odmah treba uvesti mere koje treba da bude na snazi i za Božić, ako se situacija ne popravi.

Stručnjaci upozoravaju da nas je novi talas podsetio da se ne može predviđati kada ćemo se tačno moći vratiti na način života koji smo imali pre pojave koronavirusa početkom prošle godine. “Svaki puta kada ukinete mere, virus uči kako nas prevariti”, kazao je glavni savetnik italijanskog Ministarstva zdravlja Volter Rikiardi. Uz delta soj, koji se brže širi nego originalna varijanta, niti vakcina, a ni fizička distanca samostalno ne mogu dovesti do rešenja.

“Ukoliko nećemo koristiti sva oružja zajedno na racionalan način, nikada se nećemo vratiti na staro normalno. Ili, barem se nećemo vratiti u nekom kraćem roku”, kaže Rikiardi i dodaje kako ćemo još dve ili tri godine morati da živimo kako živimo sada uz nove pandemijske talase.

Težak zadatak za političare

Važna tema u EU su i buster doze te se očekuje da će Evropska komisija predložiti da se i one uzmu u obzir pri izdavanju kovid potvrde na širini cele Unije. Treća doza cepiva daje nadu onima kojima je zaštita opala. Ali, još uvek je veliko pitanje hoće li i njena zaštita padati nakon nekoliko meseci. Marko Kavaleri, čelnik za strategiju cepljenja Evropske medicinske agencije, kazao je ove nedelje da buster diže stopu antitela mnogo više nego početne dve doze što bi moglo značiti da će duže pružati zaštitu.

Za političare je uvođenje stogih mera uvek neugodno pitanje i najčešće do kraja čekaju s takvim potezom. S druge strane, izveštaj ECDC-a o merama, uključujući i nošenje maski i uvođenje lokdauna u Evropi, kaže da mere najbolje deluju kada se uvode rano, ali i kada imaju solidnu podršku u javnosti. To znači da političari imaju težak zadatak uvjeriti ljude da su mere dobre u trenucima kada situacija još nije tako strašna.

A oni uvek moraju paziti da im javno mnjenje ne mutira brže nego virus, zaključuje “Politiko”.

(B92)

CATEGORIES
Share This