Poplave: Slovenija dala slobodan dan svim građanima

Poplave: Slovenija dala slobodan dan svim građanima

Slovenačka Vlada odlučila je da ponedjeljak, 14. avgust, proglasi danom solidarnosti i građani će dobiti slobodan dan kako bi pomogli u sanaciji štete od poplava.

Premijer Robert Golob rekao je da država želi da okonča težak period u duhu solidarnosti i da će ljudi dobiti slobodan dan kako bi pomogli poznaniku, komšiji, prijatelju i svima koje su pogodile teške poplave, prenijela je STA.

U video-obraćanju objavljenom na „Instagramu“ Golob je naveo da je posljednjih dana stiglo mnogo inicijativa i prijedloga građana povodom katastrofalnih poplava, a jedan od njih je bio da se 14. avgust proglasi slobodnim danom kako bi svi mogli da pokažu onima koji su pogođeni katastrofom da nisu sami.

Slovenačka Privredna i industrijska komora kritikovala je ovu odluku, navodeći da bi dan solidarnosti stvorio dodatne troškove za kompanije u drugim dijelovima zemlje i da bi bilo bolje da, umjesto slobodnog dana, Vlada naredi da se dnevni trošak rada donira za pomoć ugroženima.

U Komori smatraju da će neradni dan uticati i na kompanije pogođene poplavama koje su uspjele da saniraju štetu i planiraju da se ponovo pokrenu.

Poplave koje su pogodile Sloveniju krajem prošle sedmice proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti. Dvije trećine zemlje je devastirano, mnogi su izgubili svoje domove, a šest osoba je izgubilo život.

(Srna) Foto: Wion

CATEGORIES
Share This